predstava

Premijera predstave 'Gastarbajterski Božić' u Histrionskom domu


vrijeme: 24.02.2017. 20 h
mjesto: Zagreb; Histrionski dom, Ilica 90

Premijera predstave 'Gastarbajterski Božić' Mate Matišića, u režiji Zorana Mužića, održat će se u petak, 24. veljače, u zagrebačkom Histrionskom domu. Glavne uloge tumače Ankica Dobrić i Joško Ševo.

Zoran Mužić o predstavi kaže:

'Gastarbajterski Božić' rani je dramski tekst Mate Matišića, napisan baš za Božić, prije 29 godina. Inspiriran je tekstom Petera Turinija: 'Jozef i Marija'.

Matišićev je tekst svoju premijeru doživio 1988. godine pod imenom 'Božićna bajka'.

Radnja predstave se događa na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica – Marija i noćni čuvar – Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri. To su žena i muškarac zrelijih dobi koji su cijeli svoj radni vijek proveli teško zarađujući za kruh u tuđini. Danas čeznu samo za mirovinom.

Humor, ironija, emocije,  čežnja za domovinom i nadasve ljubav isprepliću se u ovoj vješto napisanoj komediji s elementima melodrame.

Marija i Jozo – naši junaci iz istog su zavičaja krenuli u svijet u potrazi za boljim životom, ali i prisiljeni političkim okolnostima onog vremena.

Zbivanje je smješteno u prepoznatljivo okruženje sadašnjice, jer i danas, kao i nekad Hrvati napuštaju domovinu u potrazi za boljim životom.

Isti su to gastarbajteri kao oni od jučer, ovi današnji ili oni od sutra…

Ljubav koja se dogodi na kraju životnog puta Marije i Joze, na sam Božić, zaslužena je pobjeda nad nedaćama života, pobjeda vječnog zavičaja nad dramom opskurnog preživljavanja na koje su osuđene generacije Hrvata na privremenom radu u tuđini.'Gastarbajterski Božić'

Pretpremijere: 22. i 23.02.2017.
Premijera: 24.02.2017.
Autor: Mate Matišić
Redatelj: Zoran Mužić
Scenografija: Miljenko Sekulić
Kostimografija: Elvira Ulip
Glazba: Mate Matišić
Fotografija: GD Histrion
Producent: Zlatko Vitez & GD Histrion
Izvođači: Ankica Dobrić i Joško Ševo

(R.P.B., 17.02.2017)