projekcija

'Trainspotting' u Art-kinu Croatia


vrijeme: 19.02.2017. 20 h
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2

U nedjelju, 19. veljače, s početkom u 20 sati, na velikom će se platnu riječkog Art-kina prikazati kultni britanski film 'Trainspotting', a par dana kasnije, od 23. veljače na repertoar stiže i nastavak 'T2 Trainspotting' Dannyja Boylea.

«Trainspotting» je britanski kultni film iz 1996. redatelja Dannyja Boylea baziran na istoimenom kultnom romanu Irvina Welsha, a u uvod u film u nedjelju, 19.2. ponudit će suradnik Art-kina Dejan Durić. Nastavak filma stiže točno 21 godinu kasnije («T2 Trainspotting») i donosi istu glumačku postavu te je režiran pod istom redateljskom palicom.
 
U podzemlju Edinburgha o kojemu gradski oci nisu nikada ni sanjali, Mark Renton (Ewan McGregor) i njegovi takozvani prijatelji – grupa luzera, lažljivaca, psihopata i narkomana – prepuštaju se ništavilu heroina i mračnim dubinama alkohola financirajući svoje navike sitnim krađama... Renton odlučuje pobjeći od svega toga u London, no prate ga njegovi prijatelji Sick Boy (Jonny Lee Miller), Begbie (Robert Carlyle) i Spud (Ewen Bremner) te on mora odlučiti vraća li se u 'biznis' ili ne. «Trainspotting» Dannyja Boylea slovi i za jednog od najvećih britanskih filmova s vrhunskim soundtrackom, a sada stiže i nastavak s istom izvrsnom glumačkompostavom...
 
Od 23. veljače stiže i nastavak - «T2 Trainspotting». Prvo se ukazala prilika, a zatim je stigla osveta. Prošlo je dvadeset godina. Mnogo toga se promijenilo, ali mnogo toga je ostalo potpuno isto. Mark Renton vraća se na jedino mjesto koje je ikada mogao zvati domom. Svi ga čekaju: Spud, Sick Boy i Begbie. I drugi stari prijatelji također ga čekaju: tuga, gubitak, radost, osveta, mržnja, prijateljstvo, ljubav, čežnja, strah, kajanje, samo-destrukcija i smrtna opasnost… Svi su se skupili kako bi mu poželjeli dobrodošlicu. Po drugi put.

(R.P.B., 17.02.2017)