Preskočite na glavni sadržaj

ETNOFilm festival od 22. do 27. travnja u Rovinju

Ovogodišnji ETNOFILm Festival, koji se održava od 22.do 27. travnja u Rovinju, obilježit će traganje za eksperimentalnim metodama i formama bilježenja i prenošenja etnoloških istraživanja i nematerijalne kulturne baštine medijem filma i crteža.
vrijeme: 22.04.2019.
mjesto: Rovinj
url: http://www.etnofilm.com/

Organizatori su najavili da će, kako je 2019. proglašena godinom autohtonih jezika, upravo ta tema biti okvir i poveznica za glavninu festivalskih događanja, odnosno festivalskog programa.

Dvije radionice održavat će se paralelno, od kojih se prva priređuje u suradnji s regionalnom Ljetnom filmskom školom Centra za vizualnu antropologiju iz Beograda i kolektivom Vizantrop i na njoj će se polaznici kombinirajući svoja specifična znanja moći izraziti spajajući umjetničku i znanstvenu formu snimanjem kratkih filmova u okviru zadane teme.

Druga je radionica etnografskog crteža, na kojoj će, uz teoretski dio, polaznici razviti storyboard temeljem etnografskog terenskog istraživanja. Zamišljena je kao timski etnografski eksperiment fokusiran na odabrane segmente (zone i točke) rovinjskog javnog prostora te strukturirana kao četverodnevni terenski rad. Crtačka tehnika i iskustvo nisu preduvjet za sudjelovanje na radionici.

Večernji sati namijenjeni su za tematski i sadržajno relevantna predavanja kao i za izložbe koje realizira Etnografski muzej Istre i FARO11 Udruga za razvoj kreativnih industrija.

Iz programa se izdvaja predavanje "Filming Beyond, voicing relations" Sabine Mikelić, likovne i multimedijalne umjetnice, koja se bavi umjetničkim istraživanjem u filmu. Kroz formu predavanja prezentirat će svoje istraživanje "Filming Beyond, voicing relations" koje se bavi se činom snimanja i načinom na koji kroz sam čin i njegov alat (kameru) može ispitati povjerenje i odnose s akterima (subjektima) filma, dok u isto vrijeme postaje vidljiva i složenost odnosa između redatelja i protagonista.

Splitski umjetnik Toni Mijač će 26. travnja predstaviti svoju multimedijalnu izložbu portreta "Katarza" organiziranu u sklopu projekta GRISIAyouth.

Finale festivala (26. - 27. 04.) rezervirano je za filmski program koji će svojim tematskim okvirom također biti posvećen autohtonim jezicima, dok festival DJ selekcijom zatvara Bocca Sofistifunk.

Sve projekcije održavaju se u Multimedijalnom centru Rovinj  i besplatne su.

Najbolji film dobit će 500 EUR kao poticaj za buduća istraživanja i promicanje autohtonih jezika. (Hina)