Preskočite na glavni sadržaj

Grafike kao čuvari sjećanja - Ciklusi iz Kabineta grafike francuskog kralja Luja XIV. u fundusu MUO

Muzej za umjetnost i obrt i Hrvatsko-francusko društvo prijateljstva iz Zagreba pozivaju na predavanje: Grafike kao čuvari sjećanja. Ciklusi iz Kabineta grafike francuskog kralja Luja XIV. u fundusu MUO, koje će se održati 26. travnja 2019. u 18 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Predavanje će održati dr. sc. Anđelka Galić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke grafike. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 26.04.2019.
mjesto: Zagreb, MUO, Trg Republike Hrvatske 10
url: http://www.muo.hr

Grafike Kraljevskog kabineta predstavljaju zaseban segment francuske grafičke produkcije razdoblja vladavine Luja XIV., kada je Francuska usporedno sa statusom najmoćnije europske države postala i najutjecajnijim umjetničkim središtem. Devedeset tri grafike iz znamenite edicije Kraljevskog kabineta, koje se čuvaju u fundusu MUO svjedoče o izvanrednom usponu grafičke umjetnosti u okviru Grand Sieclea, kada je Francuska preuzela vodeću ulogu u umjetnosti graviranja.

Sedam ciklusa čuvene edicije iz Kraljevskog kabineta Luja XIV. iznimno su vizualno svjedočanstvo o dosezima francuske kulture i umjetnosti u vrijeme vladavine Kralja Sunca. Grafički listovi čuvaju sjećanje na arhitekturu kraljevskih rezidencija, goleme programe slikarske i skulpturalne dekoracije kraljevskih apartmana te spektakularne svečanosti kojim su obilježili povijest kraljevskih rezidencija u Versaillesu.

www.muo.hr