Preskočite na glavni sadržaj

13. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

U Glini, Sisku, Petrinji, Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i Ivanić-Gradu od 4. do 12. svibnja 2019. bit će održan 13. po redu Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae. Ulazi na sve koncerte su slobodni!
vrijeme: 04.05.2019.
mjesto: Glina, Sisak, Petrinja, Sela, Martinska Ves, Voloder, Ivanić-Grad
url: http://www.ars-organi-sisciae.org
13. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae otvara se prvi puta u Glini, u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka, na novopostavljenim orguljama koje su za sada najveće orgulje u Sisačkoj biskupiji!

Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae već trinaest godina predstavlja vrijednu orguljašku baštinu Sisačke biskupije. Festival se tradicionalno održava u prvom dijelu svibnja, ove godine od 4. do 12. svibnja. Tradicija orguljanja u sisačkom kraju može se pratiti od 18. stoljeća. Brojne orgulje spomeničke kulturne vrijednosti uništene su u Domovinskom ratu ili ih je toliko nagrizao zub vremena da ih se samo hitnom reakcijom može spasiti. No, neke su župe sačuvale ili obnovile svoje povijesne orgulje i svjedoče o tome kolika je vrijednost sačuvana za baštinike.
Crkva Sv. Ivana Nepomuka nova je crkva u 220. godina staroj župi u Glini, povijesnom gradu gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana hrvatska himna. Nedavno je crkva obogaćena najvećim orguljama u biskupiji na kojima će festival otvoriti sjajni duo: sopranistica Valentina Fijačko Kobić i orguljaš Alen Kopunović Legetin. Za taj je koncert, uz pomoć Sisačko-moslavačke županije, organiziran besplatni autobusni prijevoz za publiku iz Zagreba (polazak 4. 5. 2019. u 18 sati ispred KD Lisinski, a povratak u 21 sat) i Siska (polazak u 19 sati ispred Glazbene škole).

I ove je godine Festival u crkvi Sv. Lovre, no prvi puta će na festivalu nastupiti dva orguljaša – Katarina Javora i Krešimir Klarić - koji će četveroručno pokazati koliko su moćne i vrijedne petrinjske orgulje Heferer.

Kroz sedam festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska: u Sisačkoj katedrali nastupaju sopranistica Margareta Klobučar i orguljaš Pavao Mašić,  prvi puta Festival će biti ugošćen u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira koncertom Hrvatskog baroknog ansambla, a na najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u Selima gostovat će slovenska orguljašica Renata Bauer.
Još jedan međunarodni festivalski gost, austrijski orguljaš David Boos nastupit će u Voloderu na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine. Festivalska subota podijeljena je na dva programa: prije koncerta u Voloderu, dopodne u čarobnoj Posavini, u Martinskoj Vesi na izvornim Hefererovim orguljama  obilježava se 30. obljetnica djelovanja župnog orguljaša i zborovođe Domagoja Sremića.

Festival se zatvara u prelijepoj Moslavini. Koncertom dva zbora uz orgulje u Ivanić-Gradu završit će 13. festivalska sezona Ars organi Sisciae.
Trinaesto izdanje festivala nudi atraktivnu orguljašku rutu za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti, promovirajući kulturnu baštinu kako bi se sačuvala i za buduća pokoljenja. (MIC)

https://www.facebook.com/events/399805060842911/


Fotografija Ars Organi Sisciae.