Preskočite na glavni sadržaj

Kreativna suradnja na Graffiti Ranchu Legrad: Imagine. Create. Share.

U sklopu Kreativne suradnje Deska Kreativne Europe i umjetnika Slavena Kosanovića Lunara, mladi će umjetnici Klasja Habjan, Alba Miočev, Ivan Oštarčević i Dino Cvetnić Elex u utorak, 30. travnja, oslikavati zid na Graffiti Ranchu Legrad inspirirani sloganom Kreativne Europe: Imagine. Create. Share.
vrijeme: 30.04.2019.
mjesto: Legrad; Graffiti Ranch Legrad
url: http://deskkultura.hr/
Kreativna Europa program je Europske unije za potporu kulturnog, kreativnog i audiovizualnog sektora, a Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture funkcionira kao help desk. Uspostavljen je radi pružanja informacija i promocije programa Kreativna Europa. Osim toga, njegova je uloga poticati suradnje i razmjene znanja unutar kulturnog i kreativnog sektora u Europi i promovirati program Kreativna Europa.


U cilju promocije programa i poticanja kreativnog izričaja, osmišljena je promotivna aktivnost koja se naziva Kreativna suradnja Deska Kultura. Kroz tu suradnju potiče se mlade kreativce i profesionalce u kulturi na uključivanje u rad na promotivnim materijalima Deska te na doprinos vidljivosti Programa Kreativna Europa.


Ove godine Kreativna suradnja dogovorena je s hrvatskim umjetnikom Slavenom Kosanovićem Lunarom, koji je ujedno i ponio titulu Kreativnog ambasadora, koju je Desk dosada dodijelio deset kreativaca iz Hrvatske. Riječ je uvijek o kreativnoj i otvorenoj osobi koja poznaje program Kreativna Europa i prednosti koje on donosi.


Slaven Kosanović Lunar je hrvatski umjetnik grafita, grafički dizajner, grafiter i umjetnik koji je proizašao iz rane hrvatske graffiti scene. Radovi mu krase gradove kao što su Amsterdam, Atenu, Auckland, Berlin, Hanoi, Havanu, Lisabon, London, Melbourne, New York, Oslo, Pariz, Saigon, Seoul, Sydney i Tokio. Osim crtanja i slikanja grafita, istakao se i klasičnim tehnikama slikanja kistom, u tehnici akrila na platnima velikoga formata, koristeći kako kaže "svoje prepoznatljive životinje, mačke, koje lete u balonima nebeskim prostranstvima".


Graffiti Ranch Legrad nalazi se u Koprivničko-križevačkoj županiji u Općini Legrad. U tom sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske, uz rijeke Muru i Dravu danas živi nešto više od 2000 stanovnika okruženi predivnim zelenim krajolicima. Obiteljski ranč street art umjetnika Gordana Cvetnića (alias Samir Utegurovich) i njegovog oca od 2012. godine je postao mjesto sastajanja domaće graffiti scene, koja je na čitavu okolicu prenijela ljubav i strast prema oslikavanju zidnih površina.


Radionica: Imagine. Create. Share. na Graffiti Ranchu Legrad


voditelj: Slaven Kosanović Lunar


Radionica je mladim street art i vizualnim umjetnicima


10.00 - 10.30: okupljanje i upoznavanje / pozdrav: Gordan Cvetnić

10.30 - 10.45: osnovne informacije o Kreativnoj Europi i sloganu Imagine. Create. Share. / uvod: Anera Stopfer

10:45 - 11:15: uvod u radionicu/ voditelj: Lunar

11:15 - 12:15: rad na razvoju ideje

12:15 - 13:15: stanka za okrjepu i druženje

13:15 - 14:15: grupne konzultacije i međusobni komentari na radove

14:30 - 16:30: finiširanje radova