natječaj

Natječaj 'Legende i mitovi Zadarske županije'


vrijeme: 06.03.2017.
prijava: 15.4.2017..
organizator: Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar poziva na literarni natječaj 'Legende i mitovi Zadarske županije' koji traje do 15. travnja, 2017. godine i namijenjen je učenicima u osnovnim i srednjim školama Zadarske županije.
Povodom Dana Zadarske županije 2017. pozivamo sve učenike u osnovnim i srednjim školama da nam se pridruže u istraživanju legendi* i mitova* naše županije.
Pozivamo Vas da istražite priče koje se vežu uz povijesni dio Vašeg mjesta/grada/kvarta, može i Vaše obitelji. Istražite priče koje ne moraju biti istinite ali su zanimljive i prenose se iz generacije u generaciju. Uz pomoć starijih ukućana, prijatelja, rodbine, slušajući njihove priče koje su im pričali u djetinjstvu, ispričajte ih i nama. Zavirite u bogatu povijest naše predivne županije i podijelite s nama sve njezine „tajne“ priče. Istražite i dostupnu literaturu, a uz stručno vodstvo Vaših učitelja/profesora mentora, napišite priču vezanu uz narodne običaje i vjerovanja.
Zavirite u priče o svom mjestu i podijelite ih s nama kako bismo se svi prisjetili, možda tek i upoznali s brojnim legendama i mitovima Zadarske županije.

Cilj natječaja je upoznavanje  s mitskim pričama i legendama vezanim uz život u Zadarskoj županiji, poticanje kreativnog i stvaralačkog izražavanja, poticanje istraživačkog duha i samostalnog korištenja literature, poticanje komunikacije, razlikovanje legendi i mita od stvarnih povijesnih činjenica.

Propozicije natječaja:
  • Literarni rad mora biti tematski vezan uz legende i/ili mitove mjesta stanovanja učenika
  • Dopuštene su sve vrste literarnog rada (pjesma, sastav i dr)
  • Literarni rad mora biti napisan na najmanje jednoj kartici teksta, a najviše na tri kartice teksta
  • Svi pristigli radovi će biti izloženi u edukativnoj dvorani u Kneževoj palači, od 20. travnja do 1. svibnja, 2017. godine.
  • Od pristiglih radova, prethodno formiran stručni žiri će odabrati najbolji rad koji će biti prigodno nagrađen.
  • Literarni rad može biti napisan grupno i individualno
  • Jedna osoba može poslati najviše jedan literarni rad, jedna grupa (od najmanje deset učenika/ca) može poslati najviše dva literarna rada
  • Literarni radovi se šalju na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III bb, 23 000 Zadar s naznakom „Za natječaj 'Legende i mitovi Zadarske županije'“ ili na e-mail adresu: pedagog@nmz.hr
  • Natječaj započinje u ponedjeljak, 6. ožujka, 2017. godine i traje do subote, 15. travnja, 2017.
  • U natječaj ulaze svi radovi pristigli do zaključno 15. travnja, 2017. godine.

(L.V., 06.03.2017)