Preskočite na glavni sadržaj

Dvije izložbe staklenih skulptura u MAS Zadar

U sklopu programa obilježavanja 10. godišnjice rada, u Muzeju antičkog stakla u Zadru, 6. svibnja u 19 sati, otvorit će se dvije izložbe - izložba staklenih skulptura suvremenog hrvatskog kipara Petra Hranuellija u velikoj izložbenoj dvorani te izložba staklenih skulptura 'Prirodi u čast', češkog umjetnika Petra Stacha, u maloj izložbenoj dvorani Muzeja.
vrijeme: 06.05.2019.
mjesto: MAS Zadar
 
Izložba: STAKLENE SKULPTURE
Autor: Petar Hranuelli
Muzej antičkog stakla u Zadru, od 06.05. do 12.08.2019.


Povodom 10-godišnjice otvorenja Muzeja antičkog stakla u Zadru, 05. svibnja 2019. godine Muzej ugošćuje izložbu suvremenog hrvatskog umjetnika, kipara Petra Hranuellija. Hranuelli je rođen u Supetru (27. prosinca 1975.), a do 1994. godine živio je u Postirama na otoku Braču. Danas živi i stvara u Rasoji i Zagrebu, a od 2006. godine član je HDLU-a. Od 1994. godine ostvario je 53 samostalne i 99 skupnih izložbi. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Po važnosti se ističu otkupna nagrada Venere u medu, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Zagreb (2007.), 1. nagrada žirija za XXVI izložbu malog formata, Šabac (2017.) te 1. nagrada za skulpturu, IV Međunarodno bijenale akta Marko Krstov Gregorić, Petrovac, Crna Gora (2018.). O njegovom umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Zvonko Maković, Iva Körbler, Tonko Maroević, Ive Šimat Banov, Draženka Jalšić Ernečić, Nikola Albaneže, Olivera Vukotić, Stanko Špoljarić, Davorin Vujičić, Romana Tekić, Sonja Petrović Jagić, Vesna Bunčić i drugi. Djela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj te brojnim europskim i izvaneuropskim zemljama (Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Švicarska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Crna Gora, Španjolska, Kalifornija, Čile…).
Ukupni opus Petra Hranuellija materijalom i vitalnošću vezan je uz otok Brač, njegov ishodišni, odnosno rodni ambijent. Kamene skulpture formi apstrahiranih iz figurativnog prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudsku figure općenito, redovito u dijalogu s tradicijom od prapovijesti preko klasične antike do suvremenog doba. Pišući o tim skulpturama, mnogi su u njima vidjeli osuvremenjene inačice pretpovijesnih Venera, idola koji predstavljaju različita (ženska) božanstva. Stotinjak skulptura u staklu manjega formata, koje Hranueli po prvi puta izlaže kao cjelinu upravo u Zadru, nastalo je tijekom nepune posljednje dvije godine. Vitalnost i bujnost konstantne su odlike njegovih kiparskih ostvarenja, manjih formata ili onih većih javnog karaktera, isklesanih u kamenu ili izglačanih i izbrušenih u staklu. Pri tom se najčešće služi ostatcima, staklenim otpadom, odnosno amorfnim grumenjem preostalim od taljenja koje u kombiniranim postupcima obrade postaje skulpturom.



---------

Izložba: PRIRODI U ČAST
Autor: Petr Stacho
Muzej antičkog stakla u Zadru, od 06.05. do 21.08.2019.

7. 5. u 11 h, Petr Stacho: Predavanje na temu ''Tehnika lijevanja stakla u peći''


Povodom 10-godišnjice otvorenja u Muzeju antičkog stakla gostuje suvremeni umjetnik iz Češke Petr Stacho.
Petr Stacho rođen je 1965. godine u mjestu Usti nad Labem u Češkoj. Proslavio se kao izvrstan umjetnik u staklu početkom 90-ih godina prošlog stoljeća dok je još studirao na Akademiji umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu, u klasi čuvenog češkog umjetnika i profesora Vladimira Kopeckog. Stacho se upisao na Akademiju nakon što je završio poznatu srednju školu za staklarstvo u mjestu Kamenicky Šenov gdje je savladao osnove rezanja stakla te je počeo razvijati interes za umjetnost i obrt, što je označilo njegov kasniji umjetnički rad. Drugi formativni faktor Stachove rane karijere njegov je studijski boravak na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Ghentu u Belgiji 1993. godine gdje je, zahvaljujući naobrazbi u Ateljeu za monumentalno slikarstvo, znatno napredovao u razumijevanju osnovnih načela boje i svjetla. Od 1992. godine ostvario je preko 50 samostalnih izložbi u Češkoj i inozemstvu, te sudjelovao na brojnim edukacijskim projektima i predavanjima.
Stacho je vrlo raznovrstan umjetnik, no ističe se po predanosti staklu. Staklarske tehnike na visokim temperaturama bile su posebno važne u njegovu djelovanju početkom 90-ih godina prošlog stoljeća kada je počeo ostvarivati svoj veliki umjetnički potencijal. Petr Stacho predvidio je tada nadolazeće trendove u širenje i razvoju tehnologije lijevanog stakla koja je umjetnicima nudila slobodu, samostalnost te individualnu kreativnost u oblikovanju stakla. Njegovi najvažniji radovi s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća i početka novog milenija obilježeni su tendencijom k monumentalnim formama. U serijama staklenih skulptura (naprimjer “Phoenix” iz 1993. ili “Rast” iz 1999.) iskazao je svojevrsnu fascinaciju geometrijskim formama, prvo trokutom, a kasnije i krugom, koja je konstantna u svim daljnjim fazama Stachovog stvaralaštva. Njegove skulpture izgledaju kao osnovna tvar koja prirodno integrira različite forme erozije, dezintegracije i trošenja. Oštre linije i obrisi, kao naizgled slučajne pukotine postignute su naglim rezovima, brušenjem, poliranjem.
Na zadarskoj će izložbi primarno biti predstavljen odabir Stachovih radova iz novijeg razdoblja (2013.-2019. godine), te nekoliko prepoznatljivih ostvarenja s početka 2000.-ih. Autor će povodom gostovanja u Zadru održati i prigodno predavnje.



http://www.mas-zadar.hr