U sklopu Edukativno muzejske akcije u Muzeju grada Zagreba održat će se radionica - Što i kako su kuhale naše bake 1960-ih?. Program je besplatan i namijenjen osnovnoškolskom uzrastu.
vrijeme: 07.05.2019.
mjesto: Muzej grada Zagreba
Na radionici će se sastavljati jelovnik po pravilima kuharice Suvremena prehrana i kuhanje Mire Vučetić iz 1961. Polaznici će saznati koja su to pravila pravilne prehrane iz 1960-ih, usporediti ih s današnjim pravilima i utvrditi sličnosti i razlike.
Prehrambena industrija u Hrvatskoj najviše se razvila 1960-ih godina prošlog stoljeća. Kako bi se skratilo vrijeme potrebno za pripremu jela, jer se sve više žena zapošljavalo, proizvodila se „gotova“ hrana i instant (brzi) proizvodi. Istovremeno, s novim načinom proizvodnje hrane, tiskaju se i nove kuharice koje savjetuju domaćice kako pripremati jela za obitelj.
Ovogodišnja Edukativna muzejska akcija posvećena je kulturi prehrane kakva je nastajala i mijenjala se kroz stoljeća u cijelom svijetu, njezinoj vrijednosti i snazi, zdravstvenim i prehrambenim vrijednostima namirnica, ali i društvenom i filozofskom kontekstu u kojem ona nastaje.
Termini održavanja radionica:
utorak, 7.5. od 10 do 11 sati
srijeda, 8.5. od 10 do 11 sati
subota, 11.5. od 10 do 11 sati
Program je besplatan i namijenjen osnovnoškolskom uzrastu.
Dolazak obavezno najaviti na:
Muzej grada Zagreba: Pedagoško-andragoški odjel
Marija Sabolić, muzejska pedagoginja
Tel: 01 4851 361
e-mail:
msabolic@mgz.hr
www.mgz.hr