Preskočite na glavni sadržaj

Mihael Puntarić - O dva kvadrata

Academia moderna poziva na otvorenje izložbe Mihaela Puntarića 'O dva kvadrata', u srijedu 8. svibnja s početkom u 19 sati.
vrijeme: 08.05.2019.
mjesto: Zagreb, Academia moderna, Šenoina 11 (dvorište)

'Upiranje prstom u sam proces umjesto skrivanje procesa. Ogoljenje umjesto zamagljenja. Stvarnost procesa umjesto iluzije. Konačan produkt vidljiv je u kontinuitetu radova Mihaela Puntarića, u gotovo već ikonografskoj artepoveraškoj maniri no uz bitan «oslonac» na konstruktivizam, suprematizam i pokrete ruske avangarde.

Autorova glavna problematika bila je od samog početka kako napraviti «sliku» bez slikarskih medija i korištenja boja. Mihael je u potpunosti eliminirao cijeli spektar boja no također i neboje: crnu, bijelu i sivu, s namjerom dobivanja vizualnog kontrasta koristeći tek poneke elemente slikarstava  svjetlost, blind ramu i platno. U vlastitom viđenju te ideje htio je ipak ostati vjeran slici, tradiciji, štafelajnom slikarstvu. Asocijacija postignuta prisutstvom nategnutih platna je jasna, no na njima nije prisutan nikakav autorski potpis ili bolje rečeno vidljiv trag autorove intervencije. Autor se u ovom slučaju nalazi doslovno unutar samog umjetničkog djela, u konstrukciji, «kosturu» slike; u drvenim letvicama i jednom pritisku sklopke koja svjetlošću to platno osvjetljava i čini ga onim što jest – umjetničkim djelom vidljivim promatraču.' (...) - Tanja Škrgatić
 
https://www.facebook.com/AcademiaModerna/


Fotografija Academia Moderna.