Preskočite na glavni sadržaj

'Tri X i ja' Filipa Nole premijerno 24. svibnja u ZKM-u

Nova premijera Zagrebačkog kazališta mladih bit će u petak, 24. svibnja, predstava 'Tri X i ja' po tekstu Filipa Nole u zajedničkoj režiji Filipa Nole i Arije Rizvić, najavljena kao komorni triler s elementima komedije apsurda u čijem je središtu pitanje seksualnih manipulacija u poslovnim i društvenim interakcijama.
vrijeme: 24.05.2019. 20 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr
Kako se ističe u najavi, Filip Nola dugogodišnji je član glumačkog ansambla ZKM-a te cijenjeni filmski i televizijski glumac, ali i svestrani dramski umjetnik koji je svojim dramskim tekstovima dosad izborio posebno mjesto u prostoru hrvatske dramatike, osobito komediografije.


Njegovi su dramski tekstovi rado izvođeni i nagrađivani, a za dramu "Jukebox, Melita" dobio je i Nagradu za dramsko djelo Marin Držić. "Nola je kao dramski autor zaigran, nesputan, veoma često na granici političke i svake druge korektnosti, a uz to i žanrovski raznolik, što njegove tekstove čini živim i neposrednim svjedocima vremena u kojem živimo", stoji u najavi.


Njegov tekst "Tri X i ja" započinje nakon što djelatnik bogate i tajanstvene tvrtke zarobi dvije pametne i privlačne kandidatkinje za izmišljeni posao. Otmica se pretvara u neobičnu i čudnu igru koja razotkriva manipulaciju spolnih i drugih socijalnih interakcija, suprotstavlja ženska i muška gledišta na najintimnije događaje i mjesta ljudskog bića, uspoređuje prekrasne i mračne strane spolnosti.


U tom će smislu TRI X i ja potražiti odgovore na pitanja: Kakve veze ima oznaka 'XXX' s radnim sposobnostima i vještinama koje se ocjenjuju na razgovoru za novi posao; zašto se u tom slučaju ustraje na seksualnoj ovisnosti, a druge se ni ne spominju, te koja je prava razlika između natječaja za posao i igre?


"Je li prva asocijacija na slovo 'x' nepoznanica ili potpis nepismena čovjeka? XOXOX ili XX XY? Je li mi golem ili sam ja Golem? Je li to slabost, nastranost ili prirodno ponašanje ženke i mužjaka? Jesu li Adam i Eva brat i sestra?", napominje se u najavi.


Glume Anđela Ramljak, Petra Svrtan, Paško Vukasović i Mateo Videk. Nola osmišljava i scenografiju, kostimografkinja je Marta Žegura, a glazbeni suradnik Mario Mirković.


Predstava nastaje u sklopu projekta Inkubator, osmišljenog kao platforma kojom članovi ansambla ZKM-a razvijaju vlastiti autorski izraz u širem izvedbenom kontekstu te time predstavlja prostor snažne kreativne energije i autorskog razvoja. (Hina)