Preskočite na glavni sadržaj

Dva hrvatska projekta odabrana za sudjelovanje na 'First Films First' programu

Dugometražni igrani filmovi u nastajanju, 'Pula' u režiji Andreja Korovljeva te 'Ostavi vrata otvorena' Judite Gamulin odabrani su za sudjelovanje na intenzivnom edukativnom programu 'First Films First' Goethe Instituta. Na program se prima samo osam projekata, a ove godine ih se prijavilo devedeset i osam.
vrijeme: 07.05.2019.
url: http://firstfilmsfirst.com/


Dugometražni igrani film u nastajanju redatelja Andreja Korovljeva, Pula, je priča o 35-godišnjem Mahanu, prognaniku iz Bosne, u kojem 16-godišnja Puležanka Una probudi tračak života. Una je intuitivno privučena njegovom mračnom, tajnovitom pojavom. Njih dvoje upustit će se, isprva potajno, u ljubavni odnos. Nagovještaj nekog novog, boljeg života za Mahana narušit će Vahida, žena iz njegove prošlosti koja je u Pulu došla vjerujući da Mahan zna što se u ratu dogodilo s njenim najbližima.


Scenarij za projekt potpisuje Ivan Turković Krnjak, a producentica je Dijana Mlađenović. Film se razvija uz pomoć sredstava Hrvatskog audiovizualnog centra te fonda RE-ACT. Pula će sudjelovati i na programu CineLink koji se održava u sklopu Sarajevo film festivala.


Ostavi vrata otvorena je humorna drama u razvoju redateljice Judite Gamulin i producentice Ree Rajčić, koja nastaje u produkciji tvrtke Eclectica iz Zagreba. Priča je to o četiri obitelji koje provode dan u poznatom međunarodnom lancu namještaja, a kamera prati nevjerojatnu pojavu da mjesta gdje ljudi dolaze u želji da srede ili preurede svoj stambeni prostor, najčešće dovode do apsolutne uneređenosti njihovih privatnih odnosa.


Hrvatski projekti dva su od osam primljenih za sudjelovanje na programu 'First Films First' Goethe Instituta, na koji se prijavilo 98 projekata. Radi se o intenzivnom edukativnom programu za mlade redatelje iz jugoistočne Europe tijekom kojega razvijaju svoj prvi dugometražni igrani film. Popis svih sudionika nalazi se na ovoj poveznici.


Program se sastoji od četiri modula koja se odvijaju tijekom godinu dana, a sudionici će sa svojim filmom proći kroz sve faze razvoja filmskog projekta.


Prva scenaristička radionica održat će se u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Cluju (Cluj-Napoca) u Rumunjskoj u prvom tjednu lipnja.


Tema druge radionice je 'Pronalazak jedinstvenog vizualnog stila filma i daljnji razvoj scenarija', a održat će se u rujnu 2019. u makedonskoj Bitoli u sklopu Međunarodnog filmskog festivala Braća Manaki. Treća radionica 'Rad s glumcima i daljnji razvoj scenarija' održat će se u studenom/prosincu 2019. u sklopu Autorskog filmskog festivala u Beogradu, a četvrta 'Pripremi se za veliki svijet - pitching & packaging projekta' u ožujku 2020. u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.


Program završava pitching prezentacijom pred međunarodno relevantnim producentima, distributerima i predstavnicima fondova na Sofia Meetings platformi, jednom od vodećih regionalnih koprodukcijskih okupljanja.


'First Films First' mladim autorima nudi mentoriranje europskih filmskih profesionalaca u različitim fazama razvoja projekta i vještine koje će im omogućiti sudjelovanje na međunarodnoj filmskoj sceni. Kroz suradnju s važnim europskim autorima i stručnjacima, iz prve ruke dobit će uvid i praktično znanje o suvremenoj europskoj filmskoj industriji. Sve ostale detalje o programu potražite na ovoj poveznici.


Za program se bira samo osam sudionika kako bi se rad mogao prilagoditi i mijenjati prema individualnim potrebama. No, organizatori ohrabruju sve one čiji projekti nisu odabrani da ih nastave razvijati te da ih ponovno prijave i iduće godine


Prošle godine na 'First Films First' primljen je projekt Koke redatelja Igora Jelinovića.


Izvor: HAVC