Preskočite na glavni sadržaj

15. travnja obilježavat će se Svjetski dan umjetnosti

UNESCO je prihvatio obilježavanje Svjetskog dana umjetnosti, na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika (IAA – The International Association of Art), mreže unutar koje HDLU zastupa Republiku Hrvatsku. Od 2020. nadalje, 15. travnja, na rođendan Leonarda da Vincija, slavit će se Svjetski dan umjetnosti u cijelom svijetu.
vrijeme: 15.04.2020.
url: http://www.aiap-iaa.org/news2.htm#WAD2019

Ove godine sjećamo se 500-te godišnjice rođenja ovog legendarnog renesansnog umjetnika i svestranog stvaraoca na mnogim područjima, koji je ostao relevantan svakoj generaciji umjetnika, sve do današnjih dana.

U listopadu 2018. godine IAA je poslala službeni prijedlog generalnoj direktorici UNESCO-a gđi Audrey Azoulay. Nakon intenzivnog razdoblja diplomatskih sastanaka i dijaloga u Parizu, 16. travnja 2019., upravni odbor UNESCO-a jednoglasno je prihvatio prijedlog IAA, na inicijativu Meksika i Turske, koji je supotpisala 41 država, a jednoglasno je potvrđen od predstavnika 57 država.

Svjetski dan umjetnosti biti će jedan od međunarodnih dana UNESCO-a koji će se obilježiti u 2020. godini. Od sljedeće godine, svake godine, pod kapom UNESCO-a, Svjetski dan umjetnosti 15. travnja slavit će svi umjetnici u svim zemljama svijeta. Odluku upravnog odbora, kao i obično, ratificirat će se na generalnoj konferenciji UNESCO-a u studenom 2019.

Izvor: www.hdlu.hr