Preskočite na glavni sadržaj

CreArt Europska izložba 'Treći prostor (sve što nam je zajedničko)'

HDLU, u partnerstvu s CreArt mrežom, najavljuje jednu od vodećih aktivnosti EU projekta CreArt -  putujuću Europsku izložbu. Ovogodišnja izložba pod nazivom 'Treći prostor (sve što nam je zajedničko)' svoje prvo izdanje održat će upravo u Zagrebu u Galeriji Prsten, doma HDLU - Meštrovićevom Paviljonu.
vrijeme: 22.05.2019.

Otvorenje izložbe održat će se u srijedu 22. svibnja u Galeriji Prsten, doma HDLU s početkom u 19.00h.

Svake godine velika skupna izložba, radova umjetnika iz svih gradova CreArt mreže održava se u tri grada. Ove godine nakon predstavljanja u Zagrebu izložba će se u rujnu preseliti u Francusku (Clermont-Ferrand), a tijekom prosinca u Italiju (Lecce).

Kustosica ovogodišnje CreArt europske izložbe je Jovanka Popova, iz Skopja. Svoje brojne kustoske koncepte s područja suvremene umjetnosti predstavlja diljem svijeta, a trenutno je kustosica makedonskog paviljona 58. bijenala u Veneciji.

Njezin kustoski koncept “Treći prostor (sve što nam je zajedničko)“ predstavit će umjetničke prakse koje se referiraju na “sebstvo” u odnosu prema zajednici i kolektivu, kao sinonim za prostor solidarnosti, zajednički kolektivni doživljaj i bitnost sudjelovanja unutar zajednice. Odabrani projekti će kritički preispitati koncept zajednice i zajedništva počevši od ideje da je suživot osnovno sredstvo postojanja te pokušati osvijestiti pojmove kao što su identitet, nacionalizam, politika moći u kontekstu “ja” i “drugi” i multikulturalni koncept.

Nakon predselekcije održane u svakom gradu, Jovanka Popova odabrala je 15 umjetnika/ica iz 10 gradova CreArt mreže koji će biti predstavljeni na izložbi. Među odabranim umjetnicima/icama nalaze se i dvije hrvatske umjetnice, članice  HDLU-a, Vlasta Delimar i Renata Poljak.

Popis izlagača:
Sara Alves (Aveiro), Zach Mitlas (Clermont-Ferrand), Niccolò Masini (Genoa); Rasma Noreikytė and Monika Zaltauskaite (Kaunas), Victoria Hyam (Liverpool), Renata Poljak and Vlasta Delimar (HDLU-Zagreb); Waldemar Tatarczuk (Lublin), Sophie Dubosc and Marie - Margaux Bonamy (Rouen), Maria Tinaut (Valladolid), Gjorgje Jovanovik and Oliver Musovik (Skopje), Samuel Mello (Lecce).
 
http://www.hdlu.hr
http://www.creart-eu.org/