Preskočite na glavni sadržaj

Izložba slavonskih zlatoveza i ratnih fotografija u UHPA u Beču

Izložba 'Zlatne ruke žena braniteljica', koja obuhvaća 110 eksponata, zlatoveze i ratne fotografije članica udruge Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, otvorena je u četvrtak navečer u prostorijama Udruge hrvatskih poduzetnika u Beču. 
vrijeme: 09.05.2019.
mjesto: Beč, Austrija

Izloženo je devedesetak zlatoveza  i 19 ratnih fotografija u boji i crno-bijeloj tehnici članica udruge Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, koje su ih snimile u vihoru rata. Uz ostale izložena je i fotografija Mire Vrdoljak (tada je imala 32 godine) koja je prošla strahote nekoliko srpskih logora i suđenje u Beogradu te fotografija Silvane Kokot  (tada 21 godinu) koja je bila prva žrtva fosforne bombe u Vukovaru.

"Izložba obuhvaća radove žena koje su se pronašle u izradi zlatoveza, a riječ je o slikama, narukvicama, broševima, ukrasima za boce, kao i o rukotvorinama, izradi torbi te narodnih nošnji", rekla je Hini njezina predsjednica Ljiljana Poje.

Dodala je da su to radovi vrijednih i talentiranih članica Udruge, koja od osnutka 2010. svake godine ima na programu niz različitih manifestacija i radionica. "Zlatoveze, koji su naša kulturna i tradicijska baština, nakon vrlo uspješne izložbe u Londonu, sada predstavljamo u Beču, što je za nas jako važno i posebna svečanost te velika čast", rekla je Poje objasnivši da je zlatovez stara tehnika veza preko papira - kartona za što je potreban talent, snažna motivacija i strpljenje.

"Udruga Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije okuplja žene iz obrambenog Domovinskog rata te predstavljanjem njihovih radova na različitim priredbama vraća dostojanstvo zaboravljenoj ženi-braniteljici, a radionica i izrada zlatoveza zauzima se za očuvanje kulturne baštine predaka. Velika im je želja bila prirediti izložbu u Beču, što smo im omogućili na obostrano zadovoljstvo", rekao je predsjednik UHPA Niko Ilić.

Organizatori izložbe su Udruga hrvatskih poduzetnika u Beču (UHPA) i hrvatsko veleposlanstvo u Austriji u suradnji s Udrugom Veteranke Domovinskog rata  Vukovarsko-srijemske županije.

Izložba ostaje otvorena do 29. svibnja. (Hina)