Preskočite na glavni sadržaj

Tanja Dabo: 'Što umjetnica/umjetnik treba – studija slučaja'

Istraživački umjetnički projekt Tanje Dabo u Galeriji Prozori 'Što umjetnica/umjetnik treba – studija slučaja' zamišljen je kao početak istraživanja temeljenog na iskustvima vizualnih umjetnica i umjetnika u Hrvatskoj, na temu stvarnog položaja i potreba umjetnica i umjetnika za njihov rad...
mjesto: Zagreb, Galerija Prozori, Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1

Istraživački umjetnički projekt „Što umjetnica/umjetnik treba – studija slučaja“ zamišljen je kao početak istraživanja temeljenog na iskustvima vizualnih umjetnica i umjetnika u Hrvatskoj, na temu stvarnog položaja i potreba umjetnica i umjetnika za njihov rad – od produkcije umjetničkih radova, podrške sustava, izložbenih aktivnosti i svih drugih oblika djelovanja čije se razmatranje pokaže važnim kroz ovo istraživanje. 
Umjetnice i umjetnici u svom su radu uglavnom prepušteni sami sebi i vlastitoj umješnosti da nađu način i sredstva za produkciju radova, da sami sebe zastupaju i brinu se o svom javnom djelovanju, da budu svoji menadžeri i računovođe, soboslikari, dizajneri, galerijski/muzejski tehničari, promotori i još mnogo toga što se, u konačnici, niti ne plaća, niti ne vidi.
Sustav je dizajniran tako da osigurava, uvjetno rečeno, neometano odvijanje kulture i zadovoljenje kulturnih potreba, ali ne i umjetnosti. Umjetnost je postala nešto što se samo po sebi zbiva iza zatvorenih vrata ateljea (ako si umjetnica/umjetnik može priuštiti radni prostor), a u sustavu se umjetnici mogu izboriti jedino za svoj komadić javnog prostora ne bi li svoja djela javno pokazali. Dakako, u sustavu financiranih kulturnih programa umjetnici su izjednačeni sa najširim poimanjem pojma kulture – kultura je danas i pseudopovijesna viteška bitka na ledini kraj nekog dvorca, bučijada i kestenijada, skulpture od sijena i blata, sve i ništa.
Istraživački projekt „Što umjetnica/umjetnik treba – studija slučaja“ će se odviti kao niz intervjua s pozvanim umjetnicama i umjetnicima u zadanom terminu izložbe, bilježenja njihovih odgovora, stvaranja baze podataka, te kreiranja „studije slučaja“ temeljene na prikupljenim podacima. Istodobno s odvijanjem intervjua izdvajat će se ključne riječi svakog pojedinog razgovora koje će se sukcesivno ispisivati na prozorima galerije bijelim markerom za staklo.
Korisnici knjižnice moći će dati svoje mišljenje o položaju i potrebama umjetnika, odnosno o tome što kultura danas treba ili može biti, kroz anonimne anketne upitnike dostupne u galeriji tijekom trajanja programa.
Zamisao projekta jest dati odgovore na nepostavljana pitanja. – Tanja Dabo

https://www.facebook.com/Galerija-Prozori-163929313783977/

Fotografija Galerija Prozori.