Preskočite na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada Wild Dreamer završen filmski program i otvorena konferencija 12. Subversive Festivala

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer u nedjelju je u zagrebačkom kinu Europa završen filmski program te je službeno otvorena konferencija 12. Subversive Festivala, a posebno priznanje u igranoj konkurenciji dodijeljeno je filmu 'Sophia Antipolis' redatelja Virgila Verniera.
vrijeme: 12.05.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.subversivefestival.com/
 

Najboljim filmom u dugometražnoj konkurenciji proglašen je "Ray&Liz" Richarda Billinghama, u dokumentarnoj konkurenciji posebno priznanje otišlo je Fernandu E. Solanasu i njegovu dokumentarcu "Putovanje u zagađene gradove", najboljim dokumentarnim filmom proglašen je "Naši porazi" Jean-Gabriela Périota, a najboljim kratkometražnim ostvarenjem proglašen je KG avangardne feminističke redateljice Cynthije Madansky, priopćili su organizatori festivala.


Nakon kratke ceremonije uslijedila je projekcija dokumentarca "Čovjek i drvo" u režiji Dalibora Platenika o hrvatskom zelenom gerilcu Vladimiru Dimiću Jodi koji više od 30 godina sadi drveće i sustavno radi na ozelenjivanju zagrebačkih površina i to posve samostalno.


Organizatori ističu kako je uz više od 50 filmskih naslova dokumentarna, igrana i kratkometražna konkurencija Subversive Film Festivala donijela recentne i provokativne filmske naslove čiji autori kritički promišljaju svijet u kojem živimo, a najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu producentice Nikoline Hrge, redatelja i profesora na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Zvonimira Jurića, te austrijskog filmskog kritičara Otta Reitera.


Posebno priznanje u igranoj konkurenciji dodijeljeno je filmu "Sophia Antipolis" redatelja Virgila Verniera. Prema riječima žirija, radi se o “djelu apokaliptičnog ugođaja u kojem se Apokalipsa već dogodila, tj. događa se svaki dan: od gubitka voljenih osoba do prikaza međuljudskih odnosa u kojima kontrola, strah i čuvanje privilegija jačaju iz dana u dan".


Najboljim filmom u dugometražnoj konkurenciji proglašen je film "Ray&Liz" Richarda Billinghama jer “kroz sudbinu jedne radničke familije pokazuje utjecaj neoliberalne ekonomske revolucije premijerke Margaret Thatcher započete osamdesetih u Britaniji, a koja traje i danas".


U dokumentarnoj konkurenciji posebno priznanje otišlo je militantnom veteranu Fernandu E. Solanasu i njegovu investigativnom dokumentarcu ekološke tematike "Putovanje u zagađene gradove" zbog redateljeve požrtvovnosti i nepokolebljive predanosti istraživanju političkih i društvenih transformacija u Argentini tijekom više od 50 godina po cijenu zatvora i gubitka vlastitog života.


Najboljim dokumentarnim filmom proglašeni su "Naši porazi" francuskog videoumjetnika i filmaša Jean-Gabriela Périota. Riječima žirija “film pruža uvid u to kako pariški srednjoškolaci vide politiku i politički angažiranu kinematografiju prošlosti".


Najboljim kratkometražnim ostvarenjem proglašen je KG avangardne feminističke redateljice Cynthije Madansky, posveta Katerini Gogou koja je rođena 1940. godine u Ateni, a 1993. počinila samoubojstvo.


Proglašenjem pobjednika 12. Subversive Film Festivala službeno je otvoren i konferencijski dio festivala koji će i ove godine ponuditi prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake u cilju lokalne, ali i globalne promjene.


Na predavanjima, predstavljanjima knjiga i okruglim stolovima u sklopu Subversive, AlterEkonomskog i Balkanskog foruma sa zajedničkom ovogodišnjom festivalskom temom pod nazivom "Europa na rubu" - prema novom emancipatornom imaginariju, sudjelovat će više od stotinu svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.


U ponedjeljak, 13. svibnja, započinju događanja u sklopu 3. AlterEkonomskog foruma. U 19 sati održat će se okrugli stol pod nazivom "Europa na rubu - od političkog do politike", a u 21 sat predavanje će održati politički ekonomist Michael Heinrich čiji se uvidi uzimaju kao standardna ulazna točka u suvremeno čitanje Kapitala. (Hina)