Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Židovi i Varaždin'

Grad Varaždin i Gradski muzej Varaždin organizatori su izložbe pod nazivom Židovi i Varaždin, koja se u prostoru varaždinske sinagoge otvara u utorak, 14. svibnja 2019., u 19 sati.
vrijeme: 09.05.2019.
mjesto: Varaždinska sinagoga, A. Cesarca 16a

Izložba obuhvaća 27 panela s prikazima bogate povijesti Židova u Varaždinu, ujedno i najstarije židovske zajednice u Hrvatskoj. Dio izložbe predstavlja iznimni doprinos Židova u svim sferama društva, a poseban simbolički značaj posvećen je samom mjestu održavanja izložbe, varaždinskoj sinagogi. Varaždinska sinagoga, uz Židovsko groblje u Varaždinu, zaštićeno je kulturno dobro, koje već godinama vapi za temeljitom obnovom.

Uz potporu Ministarstva kulture RH ove godine napravit će se dokumentacija za obnovu mrtvačnice na Židovskom groblju, a započet će i radovi na sanaciji uličnog pročelja sinagoge. Idejno rješenje uređenja njezine unutrašnjosti bit će predstavljeno na izložbi.

Izložbu posvećenu bogatoj varaždinskoj židovskoj povijesti osmislile su zamjenica predsjednika Kulturnog vijeća Grada Varaždina i muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, kustosica u GMV-u Nataša Mihinjač i dokumentaristica u GMV-u Petra Marincel, koje su temu pripremile na temelju povijesnih istraživanja muzejske savjetnice u GMV-u Magdalene Lončarić.

www.mdc.hr