Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Borislava Božića u Rijeci

Otvorenje izložbe Borislava Božića 'Što bijaše dosad ili Brzi pogled unatrag' u riječkoj Galeriji Principij održat će se u utorak, 14. svibnja 2019. u 20 sati. Izložba se postavlja povodom dobivanja prestižne nagrade Tošo Dabac. Ovo je najviša nagrada koja se dodjeljuje od 1975. godine u RH za fotografsko stvaralaštvo. Izložba ostaje otvorena do 28. svibnja 2019. 
vrijeme: 14.05.2019.
mjesto: Rijeka, Galerija Principij

ŠTO BIJAŠE DOSAD ILI BRZI POGLED UNATRAG
1971. – 2019.

Izložba Borislava Božića povodom dobivanja nagrade Tošo Dabac za cjelokupni dosadašnji rad koji je prepoznat u Hrvatskoj i izvan njenih  granica. Nagrada se dodjeljuje od 1975. godine, a plaketu nagrade napravio je sjajni hrvatski kipar Vojin Bakić.

Na izložbi će biti pokazane prve fotografije iz 1971. godine snimljene fotoaparatom Diana te po nekoliko iz većine fotografskih projekata koje je autor dosad realizirao. Opus se kreće od klasične fotografske slike do konceptualnih projekata u kojima je fotografija nosilac ideje:

• Mramorna kocka divlje trave
• Uobičajeni šetači kroz svakodnevlje
• Jauci pupkovine
• Metroseksualac
• Zašto je Borislav Božić živio život beskućnika
• Hommage J. J. Kloviću
• Galerija J. J. Klović u Galeriji J. J. Klović
• Ciklus More
• Ja i Grad
• Grad usput i na brzinu
• Fotografije napravljene camerom obscurom
• Fotografije iz sedamdesetih i osamdesetih prošlog stoljeća

Borislav Božić diplomirao je na studiju likovne kulture, smjer grafika na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Radi kao srednjoškolski profesor.
Na početku svoga pedagoškog rada dobiva nagradu kao najbolji prosvjetni radnik za školsku godinu 1985./1986. Za poticanje i njegovanje fotografskoga stvaralaštva kod mladih 2004. godine dodijeljeno mu je zvanje instruktor-savjetnik s Plaketom Izidora Kršnjavog, a 2005. godine na nacionalnoj razini dobitnik je Godišnje nagrade za rad s mladima na području fotografije.
Više od 20 godina voditelj je  fotografske radionice u Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. Niz je godina član Državnoga povjerenstva za vizualne umjetnosti i dizajn za natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske.
Posebne zasluge ima kao dugogodišnji organizator i voditelj Fotokluba Rijeka. Inicijator je mnogobrojnih originalnih klupskih projekata i izložbi od kojih su mnoge međunarodnoga karaktera  i zahvaljujući tome vrhunski umjetnici dolaze u Rijeku, te iz nje odlaze obogaćeni novim iskustvima i prijateljstvima postajući tako ambasadori kulturne politike Grada Rijeke. Inicira i utemeljuje Galeriju Principij u okviru rada Fotokluba Rijeka. Potiče i osniva Fotosavez Primorsko-goranske županije s ciljem okupljanja i dinamiziranja rada fotografskih autora s primorsko-goranskoga područja.
Selektor je i član žirija na mnogobrojnima fotografskim izložbama. Kao organizator i kustos priredio je više od 200 izložbi. Postavljenim izložbama i napisanim tekstovima uspostavio je nove i suvremene odnose spram fotografskoga stvaralaštva.
U okviru rada Fotokluba Rijeka posebnu pažnju posvećuje mladima – inicirao je i osnovao Sekciju mladih, Sekciju ljubitelja analogne fotografije. Utemeljio je i koncepcijski osmislio Riječki festival fotografije PHOTORI koji se godinama održava svake jeseni. Vlastitim je angažmanom kao i javnim pozivima građanstvu prikupio fotografsku opremu i pribor i od toga formirao zavidnu muzejsku zbirku koja je otvorena na uvid posjetiteljima Galerije Principij. Po istom principu formirao je i od zaborava očuvao biblioteku fotografske literature čime je nadopunio opći fond znanja o riječkome kulturnom naslijeđu. Tim je pothvatima Rijeku kapitalizirao na globalnoj mapi fotografske kulture. Po vlastitim metodama koncipirao je školu fotografije koju mnogi preuzimaju i usvajaju kao visokostručni i najsuvremeniji način učenja.
Istražio je i postavio izložbu 120 godina hobističke fotografije u Rijeci te inicirao osnivanje i osnovao e-Muzej riječke fotografije. 
Kao član Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka pokrenuo je i realizirao dva Međunarodna salona umjetnosti minijature posvećen najvećem renesansnom umjetniku malog formata J. J. Kloviću.
Dobitnik je Godišnje nagrade Grada Rijeke za 2017. godinu za izniman i prepoznatljiv doprinos umjetničkom i pedagoškom razvoju grada te promicanju svijesti o važnosti kulture za identitet Rijeke.
Član je HDLU-a Rijeka, Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka, predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije.

https://www.facebook.com/fotoklubrijeka/