Preskočite na glavni sadržaj

Poziv za prijavu izlaganja na književno-znanstvenom skupu Dani Marije Jurić Zagorke 2019.

Centar za ženske studije Zagreb, u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, objavljuje poziv za prijavu izlaganja na znanstveno-književnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem: Emocija, manipulacija, legitimacija koji će se održati u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke 22. i 23. studenog u Zagrebu, u prostorijama Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke. Rok za prijavu radova je 1. rujna 2019.!
vrijeme: 22.11.2019.
prijava: 01.09.2019
mjesto: Zagreb; Centar za ženske studije / Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8
url: http://zenstud.hr/


Godišnje teme znanstvenih skupova u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke ustrajno, borbeno i angažirano artikuliramo prateći aktualna društvena zbivanja u želji da ih kritički raspravimo.


Uslijed ekonomske krize i rastakanja socijalne države posljednjih desetljeća svjedočimo i pojačanoj neoliberalizaciji medijskog polja, javnih dobara kao i retradicionalizaciji javnih institucija te konzervativnim udarima na ljudska prava, prava žena, seksualnih i drugih manjina, radna prava.


U borbi za hegemoniju mobiliziraju se i emocionalna stanja pojedinaca i grupa kroz individualizaciju odgovornosti za neuspjeh, tjeskobu, depresiju. Kao odgovor bremenitom historijskom vremenu pozivamo stoga na kritičko promišljanje emocija, (de)legitimacije i manipulacije potonjih, uz trajni poziv na rasprave iz rodne i feminističke perspektive.


Definicija emocija, kao nosivog interesa na ovome skupu, pretpostavljeno je fluidna te se često uz emociju i osjećaj vezuju pojmovi poput afekta, sentimenta, raspoloženja ili ekspresivnosti. Također, emocije su pod utjecajem situacijskih okolnosti, ekspresivnih gesti, fizioloških promjena i njihovih kulturnih oznaka, normi, vrijednosti, struktura moći, ideologija itd. Naime, istraživački interes za ovo područje uključuje pitanja o tome koji društveni, kulturni, ekonomski i politički uvjeti potiču određene emocije, kako ih oni oblikuju te koje učinke imaju na ponašanje, djelovanje, interakcije i organiziranje ljudi. Opširnije…