festival

11. festival tolerancije Zagreb


vrijeme: 08.04.2017. - 14.04.2017.
mjesto: Zagreb - KIC, kino Europa, kino Tuškanac

Ovogodišnje 11. izdanje Festivala tolerancije u Zagreb donosi više od 60 filmova, dvije izložbe, predstavljanje knjiga, koncerte, edukacijska jutra, okrugle stolove i čak osam diskusija o društveno angažiranim temama.

Festival tolerancije službeno započinje 8. travnja u 19 sati u Kinu Europa projekcijom remakea kultnog filma iz osamdesetih „Gol među vukovima“, njemačkog redatelja Philippa Kadelbacha. Riječ je o filmskoj reinterpretaciji istoimenog romana Bruna Apitza iz 1958., koji je postao simbolom antifašističkog pokreta otpora u Istočnoj Njemačkoj. Svakako vrijedi pogledati i film „Magla u kolovozu“ iz 2016., redatelja Kaia Wessela, u kojem je  u sporednoj ulozi nastupio Karl Markovics, jedan od gostiju ovogodišnjeg festivala. Karl Markovics nagrađivani je njemački glumac i redatelj koji će se zagrebačkoj publici predstaviti i vlastitim redateljskim ostvarenjima „Supersvijet“ iz 2015 i „Disanje“ iz 2011.

Zagreb će također posjetiti Thomas Lennon, čiji Oscarom i Emmyjem nagrađeni dokumentarni film „Sveto“, istražuje značenje molitve u svakodnevnom životu diljem svijeta. Gost festivala je i kazališni, filmski i televizijski redatelj Marek Tomasz Pawlowski nagrađivani  autor poetskog dokumentarca „Dodir anđela“ iz 2015., o nevjerojatnim uspomenama malog dječaka Henryka Schoenkera rođenog u Auschwitzu. U naš glavni grad doći će i Clarie Ferguson redateljica koja je radila na filmovima „Oči širom zatvorene“ i „Strah i trepet u Las Vegasu“.

Na edukacijskim jutrima, na kojima bude 20 tisuća posjetitelja, Branko Lustig govorit će o iskustvu preživjelog u Auschwitzu.

U KIC-u u Preradovićevoj održat će se dva zanimljiva okrugla stola o nasilju prema novinarima i govoru mržnje prema medijima te netoleranciji, nasilju i diskriminaciji u školskim klupama, a između ostalog predstavit će se knjiga  Prima Levija “Zar je to čovjek”, dok će na Festival market gostovati Human Rights Film Festival Barcelona, najstariji festival tog tipa u Europi.

I ove godine posjetitelje očekuje najbolji glazbeni festivalski program, a glavni gosti su Valami Swing, sastav koji njeguje gypsy jazz, Edi Nultz, bend kojeg karakterizira neobičan spoj indie rocka i jazza te KIDS N CATS elektropop kvartet iz Beča.

Uvertira u ovogodišnja festivalska događanja bit će otvorenje izložbe Arika Brauera 3. travnja u Muzeju za umjetnost i obrt. (FT)

https://www.facebook.com/ZgJewishFilmFestival/

 

(D.H.F., 29.03.2017)


Uskoro: