Preskočite na glavni sadržaj

Elektro furda - second hand minimalizam - pop-up radionice u Rijeci

Besplatne radionice u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, namijenjene građanima svih uzrasta i kompetencija, održat će se u subotu, 18. svibnja, na zametskom Trgu riječkih olimpijaca od 17 do 20 sati, te u nedjelju, 19. svibnja, na platou iznad Ulice Save Jugo Bujkove na Škurinjama, od 11 do 14 sati.
vrijeme: 18.05.2019.
mjesto: Rijeka
url: http://drugo-more.hr/elektro-furda-second-hand-minimalizam/
U slučaju kiše, program će se na Zametu održati u maloj dvorani Centra Zamet, a na Škurinjama u prostoru Mjesnog odbora Škurinje (Ulica Save Jugo Bujkove 44).

 

Pod krilaticom recikliranje i minimalizam!, zagrebačka organizacija Radiona.org u suradnji s Drugim morem, u sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, poziva na zanimljive radionice izrade predmeta od odbačenih materijala i oživljavanja pokvarenih kućanskih uređaja.
 

Dvodnevni program provodi se uz podršku inicijative Škurinjski susjedi, Mjesnog odbora Škurinje i tvrtke Rijeka sport. Voditelji radionica su Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Paula Bučar i Damir Prizmić. Za sudjelovanje nije potrebna prijava i svi se svojim dolaskom mogu slobodno priključiti jednoj ili više radionica.

 

Na radionici Svestrane boce, sudionici će oblikovati različite praktične ili zabavne objekte od plastičnih boca, otkrivajući time čitav svijet novih mogućnosti predmeta kojeg svakodnevno koristimo i odbacujemo. Polaznici radionice Theremin Postcard izrađivat će razglednice koje aktivacijom foto-senzora proizvode zvuk, dok će na radionici 3D printanje olovkom naučiti koristiti olovku koja printa dvodimenzionalne i trodimenzionalne objekte, poput bedževa, okvira za naočale i sl.

 

Konačno, na radionicu Popravi svoju elektro škatulju! građani mogu donijeti svoje neispravne uređaje – od računala, preko radija i sintesajzera do mlinca za kavu – i konačno ih dovesti u red kvalitetnim popravkom. Voditelji radionice će pritom imati savjetodavnu ulogu, što znači da će polaznici uz stručno vodstvo sami popravljati svoje uređaje.

 

Nastavljajući se na prošlogodišnji modul pod nazivom Prebrikana stvarnost - kodirana zakrpa, kada je u fokusu bio kolokvijalni izraz “prebrikati”, ovogodišnji program pod nazivom Elektro furda – second hand minimalizam, bavi se izrazom “furda”.

 

Riječ furda romansko-germanskog je podrijetla (na gotskom fodr, rumunjskom furdale, talijanskom fodera, njemačkom Futter) prevodi se kao ostaci, otpaci, utroba, škart i sl. U Dalmaciji poznajemo izraz fùrda kao utjecaj turcizama u kolokvijalnom rječniku lokalnog stanovništva koji se povezuje s izrazom hurda (perzijskog podrijetla) i označava različitu vrstu otpada, osobito željezni otpad.

 

U današnje doba, u urbanim sredinama tako se opisuju trgovine second-hand odjećom, dok u geek supkulturama makera i hakera furda označava magični elektronički otpad koji je moguće reciklirati u svakoj prilici.

 

Recikliranje i minimalizam, ponovna upotreba sirovina, potrošnih materijala i različitih uređaja, teme su kojima se Radiona ove godine bavi u Rijeci u suradnji s Drugim morem. Odlična je to najava i budućih programa pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koji pod domaćinstvom Drugog mora u središte zanimanja stavlja osmišljeno slobodno vrijeme nakon rada, odnos rada i tehnologije, post-radničku Europu i Rijeku koja se nakon deindustrijalizacije nikada nije transformirala iz industrijskog centra u centar znanja.

 

Više informacija o radionicama i njihovim voditeljima potražite na internetskim stranicama Drugog mora.

 

Organizatori: Drugo more i Radiona

 

Program podržali: Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Zaklada Kultura nova, Rijeka Sport d.o.o.