Preskočite na glavni sadržaj

Matres Week u Muzeju Prigorja

U subotu, 18. svibnja u 17 sati, u Muzeju Prigorja u Sesvetama održat će se svečano otvorenje Matres Weeka, koji se od 17. – 19. svibnja održava u sklopu međunarodnog projekta Buongiorno Ceramica. 
vrijeme: 17.05.2019.
mjesto: Muzej Prigorja, Trg Dragutina Domjanića 5, Sesvete; Imanje Sovinjak, Planina Gornja, Kašina

Matres Week organizira međunarodna umjetnička udruga keramičarki Pandora International, sa sjedištem u Italiji, pod predsjedavanjem Anne Rite Fassano.

Iz programa:

17. svibnja: u 18 sati – OTVORENI ATELIER, Muzej Prigorja

18. svibnja: od 10 do 15 sati – BY FIRE radionica, Imanje Sovinjak, Planina Gornja
                   u 17 sati – OTVORENJE MATRES WEEK HRVATSKA, Muzej Prigorja:
• LIVING ART COLLECTIVE, performans
• CONTEMPORARY ART EARTH REZIDENCIJA, izložba
• MARINA BLAŽEK, LJUBICA LOVRENČIĆ, SANDRA BAN, izložba
• ARTEARTH SELF SUSTAINABILITY, izložba

19. svibnja: od 10 do 15 sati OBVARA, radionica, Imanje Sovinjak, Planina Gornja

Poseban, interaktivni sadržaj Matres Weeka je performans LIVING ART COLLECTIVE, koji se istovremeno održava u Hrvatskoj, Brazilu, Italiji, Bugarskoj, Španjolskoj i Švedskoj, a osmislila ga je Sandra Ban. Umjesto ulaznice svaki posjetitelj muzeja uzima komadić gline, drži glinu u ruci za vrijeme obilaska muzeja i utiskuje u nju svoj dojam s izložbi, a na izlasku je ugrađuje u predefiniranu umjetničku instalaciju.

IZLOŽBE KERAMIKE u Muzeju Prigorja:

Rezidencija eARTh Contemporary Ceramics Workshop bit će predstavljena kroz film i radove umjetnica Danute Baublyte Garlaviciene iz Litve, Varvare Karnaukh iz Bugarske, Marike Mihaljfi iz Srbije, Sandre Ban iz Hrvatske i, kao posebnog gosta, Adolfa Zillija iz Italije.

U sklopu Matres Weeka održava se i samostalna izložba hrvatskih umjetnica Marine Blažek, Ljubice Lovrenčić i Sandre Ban, članica međunarodne umjetničke udruge Pandora, osnivačica podružnice Pandora Hrvatska i članica udruge Glineraj.

Žirirana izložba Art Earth Self Sustainibility, članica Pandore Marine Rodriguez, Fernande Andrea Cabello, Rosarie Bianco, Loredane Avagliano, Elise Pavan, Agnes Duerrschnabel, Marine Orlando, Annamarie Marianna Panariello, Claudie Altavilla i Fulvie Blancmariclo Barbuto još je jedno događanje ovog umjetničkog vikenda.

KERAMIČKE RADIONICE na imanju Sovinjak u Planini Gornjoj:

Radionica By Fire u organizaciji udruge Glineraj pod vodstvom  Nadice Eichhorn i Marine Blažek. Tehnika paljenja keramike u vatrenoj jami (fire pit) datira iz doba neolitika. Glineni predmeti slažu se u jami u tlu i prekrivaju se zapaljivim materijalima poput drvenih strugotina, lišća, metalnih oksida, soli, piljevine i suhog gnoja. Vrh jame može biti zaštićen vlažnom glinom, krhotinama, većim dijelovima drva ili metalnim pregradama. Napunjena jama zatim se zapaljuje a temperatura u njoj može dosegnuti 1100 °C . Proces paljenja vatre, hlađenja i vađenja predmeta zna potrajati i do tjedan dana. 

Radionica Obvare , bio-organskog bojenja keramike, pod vodstvom Ljubice Lovrenčić.
Obvara je stara tehnika završnog pečenja keramike u kojoj se predmet peče na visokoj temperaturi ali neobojan te se užaren stavlja u smjesu brašna, šećera, kvasca, vode i piva čime se dobivaju posebni efekti na površini predmeta od pečene gline.

Matres Week Hrvatska održava se pod vodstvom Sandre Ban, predsjednice organizacije Pandora Hrvatska.
Pokrovitelj Matres Weeka je AICC (Associazione Italiana Città della Ceramica) koji kroz projekt Buongiorno Ceramica teži promicanju i jačanju tradicionalne keramičke djelatnosti, stvaranjem međunarodne mreže gradova u kojima se povijesno razvila značajna keramička djelatnost. Na taj se način uspostavlja razmjena informacija među pojedinim zajednicama, aktivna suradnja u podržavanju aktivnosti keramičke tradicije i pomoć za bolje prepoznavanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

http://www.muzejprigorja.hr