Preskočite na glavni sadržaj

Istra i Kvarner očima stranaca - prof. Svein Mønnesland

Promocija nove knjige norveškog akademika Sveina Mønneslanda, profesora slavistike sa Sveučilišta u Oslu 'Istra i Kvarner očima stranaca', održat će se u Muzeju Mimara u utorak, 28. svibnja, s početkom u 19 sati.
vrijeme: 28.05.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara
url: https://www.norway.no/en/croatia
Ova jedinstvena knjiga, pisana na hrvatskom i engleskom jeziku, donosi impresije stranih putopisaca i umjetnika te uz obilje gravira, crteža i slika u boji, prikazuje njihov doživljaj Istre, kvarnerskih otoka i hrvatskog primorja od 15. stoljeća do razdoblja prije Prvog svjetskog rata.

 

O knjizi će, osim autora, govoriti prof.dr.sc. Ivo Banac, profesor emeritus povijesti Sveučilišta Yale, prof.dr.sc. Tonko Maroević, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te prof.dr.sc. Robert Matijašić sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Puli.

 

Uvodnu riječ će održati veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj gđa. Astrid Versto, a predstavljanje knjige će moderirati prof.dr.sc. Nevena Škrbić Alempijević sa Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Profesor Svein Mønnesland rođen je 26. listopada 1943. g. u Skienu, Norveška gdje je završio gimnaziju. Studirao je slavistiku u Oslu, Novom Sadu, Zagrebu i drugim slavističkim centrima. Diplomirao je 1969. godine na Sveučilištu u Oslu. Doktorirao je na istom Sveučilištu na temu južnoslavenske lingvistike. Od 1972. g. radi kao docent, a 1980. g. postao je redoviti profesor slavistike na Sveučilištu u Oslu. Član je Norveške akademije znanosti i umjetnosti. Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Objavio je niz knjiga i članaka o južnoslavenskim jezicima, kulturnoj povijesti i književnosti. Preveo je južnoslavenske autore na norveški jezik. Aktivno je sudjelovao u javnom životu u obliku članaka, predavanja i intervjua u medijima, tijekom raspada Jugoslavije. Bio je poznat u Skandinaviji kao zagovornik prava Hrvatske i Slovenije na otcjepljenje te je pružajući podršku posjećivao Republiku Hrvatsku u više navrata tijekom jeseni 1991. g. Zaposlen je kao profesor emeritus slavistike na Odjelu za europske jezike, književnost i područne studije Sveučilišta u Oslu.