Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni koprodukcijski fond Goethe-Instituta

Međunarodne koprodukcije primjer su partnerske i dijaloške suradnje. Goethe-Institut u suradnji s koprodukcijskim fondom osnovanim ljeta 2016. godine želi potaknuti nove suradničke radne procese i inovativne produkcije u međunarodnoj kulturnoj razmjeni, kako bi podržali nastanak novih mreža i oblika rada u globalnim odnosima te ujedno istražili nove vidove interkulturalne suradnje.
prijava: 15.10.2019
url: https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html
 

Potiču se koprodukcije umjetnica i umjetnika u području kazališta, plesa, glazbe i performansa. Hibridni i interdisciplinarni formati mogu pritom biti važne komponente, kao i primjena digitalnih medija. Fond je namijenjen profesionalnim umjetnicama i umjetnicima, odnosno ansamblima u inozemstvu i u Njemačkoj, koji dokazano ne raspolažu dovoljnim vlastitim sredstvima kako bi ostvarili planiranu koprodukciju.

 

U suradnji s Međunarodnim koprodukcijskim fondom, Goethe-Institut želi pružiti podršku neograničenoj međunarodnoj i interkulturalnoj razmjeni umjetnika i njihovih refleksija. Omogućavanje takve razmjene, kao i umrežavanje sudionika u sklopu procesa, pritom su jednako važni kao i same produkcije koje nastaju.

 

Iz zajedničke molbe koju upućuje inozemni partner (kojem je mjesto življenja i rada u inozemstvu) mora biti jasno vidljivo da između partnera već postoje dobri poslovni kontakti, kao i istinski obostrani interes za zajedničkom dijaloškom produkcijom. Središnjica Goethe-Instituta preporučuje zainteresiranima da u svrhu pripreme molbe i razvijanja projekta stupe u kontakt s lokalnim Goethe-Institutima.

 

Prednost imaju projekti između njemačkih i neeuropskih partnera, a naročito onih iz tranzicijskih zemalja.

 

Projektni partneri trebaju se aktivno i sveobuhvatno baviti odnosima s javnošću te jasno naznačiti dobivenu potporu Međunarodnog koprodukcijskog fonda Goethe-Instituta. Oba partnera trebaju ujedno obratiti pozornost na to da razvoj projekta bude intenzivno dokumentiran fotografijama,  videosnimkama, izvještajima za medije i ostalim oblicima prikazivanja, kako bi se projekt mogao predstaviti na mrežnoj stranici koprodukcijskog fonda.

 

Uprava Međunarodnog koprodukcijskog fonda sastavni je dio odjela kulture pri Goethe-Institutu. Zaposlenici sa stručnošću u području glazbe i kazališta/plesa pomno će provjeriti sve prispjele molbe, kako u vezi s formalnim kriterijima, tako i na temu njihove usuglašenosti s ciljevima odnosno kriterijima dodjele potpora Međunarodnog koprodukcijskog fonda. Nakon isteka roka za predaju molbe, prihvaćene molbe predočit će se neovisnom odboru stručnjaka u svrhu odabira. Peteročlani žiri sastoji se od predstavnika stručnih savjeta Goethe-Instituta, međunarodnih stručnjaka i jednog predstavnika Goethe-Instituta u inozemstvu.


Obrazac za molbe i dodatne informacije



Izvor: Goethe-Institut Kroatien