izložba

Jelena Bando / Drugi - pravi prostor


vrijeme: 21.03.2017. - 22.04.2017.19,00
mjesto: Mali Lošinj; Palača Fritzi

U utorak, 21. ožujka, u 19 sati, u palači Fritzi u Malom Lošinju, otvara se izložba 'Drugi - pravi prostor', slikarice i ilustratorice Jelene Bando. Izložba je otvorena  do 22. travnja.

Riječ je o recentnoj seriji likovnih radova koji uprizoruju autoričinu razmjenu iskustava s pojedincima koje je upoznala za vrijeme studijskog i rezidencijalnog boravka u Parizu, a koji dolaze s otoka Guadalupe u Karipskom otočju. Različitost kultura, susreti, druženja i osobne priče postali su inspirativni trenuci koje umjetnica vizualno tematizira u svojim kolorističkim kompozicijama.  


Biljne i životinjske motive kao i depersonalizirane prikaze ljudske figure, u pomalo dezorijentiranim scenama tropske atmosfere, autorica dovodi u svoju svakodnevicu i time naglašava misaonu vezu s prijateljima koje prikazuje na svojim slikarskim platnima igrajući se pritom prostornim i vremenskim dimenzijama. Jelena Bando gotovo apstrahiranom motivikom naglašava umjetničku spontanost, intuitivnu slobodu i estetski senzibilitet na posve suvremen način – uslojavanjem značenja u mediju slikarstva i crteža.

Jelena Bando rođena je 1988. godine u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završila je 2012. godine, a studijski i rezidencijalno boravila je u Njemačkoj (Wurzburg, Berlin) i Francuskoj (Pariz). Izlagala je na dvanaest samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Francuskoj te na tridesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je dvaju nagrada za crtež i grafiku (Galerija SKC, Beograd; 15. bijenale crteža, Beograd). Tijekom 2013. godine pokrenula je projekt 36 Mountains koji je izrastao u poznati festival ilustracije. Članica je HDLU-a Zagreb od 2010. godine.

(M.K., 20.03.2017)