predavanje, tribina

Predavanje 'Vodena bića' i izložba Ivana Andrašića


vrijeme: 22.03.2017. 18,00
mjesto: Koprivnica; Galerija Koprivnica

Predavanje 'Vodena bića' i izložba slika Ivana Andrašića održat će se u sklopu projekta Drava Art Biennale 2017., u srijedu, 22. ožujka, od 18 sati, u Galeriji Koprivnica.

Vjerovanja o čudesnim mitskim bićima i stvorenjima dio su predodžbi Podravaca o životu i svijetu. Zabilježena su kao dio istraživanja nadnaravnog, narodnih vjerovanja i tradicijskog svjetonazora koprivničke Podravine. Od velikog broja različitih mitskih bića koja su dio narodnih vjerovanja, posebno su zanimljiva fantastična bića koje žive uz izvore vode (rijeke, potočiće, plitke vode koje ljeti znaju presušiti).

To su stvorenja poput vila vodenkinja, vodenjaka, ftoplenika, a zanimljiva su bića i dravske nemani. Riječ je o fantastičnim bićima zmijolikog oblika, prekrivenim ljuskama koje žive u dubokim vodama rijeke Drave. Poticaj za istraživanja koja ovom prilikom predstavlja etnologinja Muzeja grada Koprivnice Marija Mesarić jest upoznavanje načina na koji su vodena bića doživljavali stanovnici Podravine, kakav su odnos imali prema njima te jesu li još danas dio predodžbe o životu i svijetu.

Osim predavanja, Muzej grada Koprivnice pripremio je i izložbu slika Ivana Andrašića, domaćeg autora koji u svom radu često, povezujući tradiciju i suvremeno,  propituje i tematizira rijeku Dravu i vodu općenito.

(M.K., 20.03.2017)