nagrada

Posebna priznanja za 'Ne gledaj mi u pijat' i 'Putujuću zemlju' na filmskom festivalu u Sofiji


vrijeme: 20.03.2017.
mjesto: Bugarska; Sofija

Mia Petričević je na 21. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji nagrađena posebnim priznanjem za ulogu u debitantskom dugometražnom filmu scenaristice i redateljice Hane Jušić, 'Ne gledaj mi u pijat', a posebnim priznanjem nagrađena je i manjinska koprodukcija 'Putujuća zemlja', animirani film bugarskog redateljskog dvojca Vesele Dančeve i Ivana Bogdanova.

Uloga u filmu 'Ne gledaj mi u pijat' debitantsko je glumačko ostvarenje splitske arhitektice Mije, koju je Hana Jušić 'otkrila' slučajno na viškoj plaži i nagovorila da dođe na audiciju za glavnu ulogu. Podsjetimo, Mia je nagradu za najbolju glumicu već osvojila na 18. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi, a filmu 'Ne gledaj mi u pijat' ovo je ukupno jedanaesta nagrada.
 
Posebnim je priznanjem (Nagrada Jameson za kratkometražni film) nagrađen i animirani kratkometražni film 'Putujuća zemlja' redateljskog dvojca Vesele Dančeve i Ivana Bogdanova. Film nastao u koprodukciji bugarskog Compote Collectiva i hrvatskog Bonobostudija (hrvatska koproducentica je Vanja Andrijević) prikazan je u sklopu nacionalnog programa kratkometražnog filma.
 
Odluku o posebnim priznanjima za oba film donio je međunarodni žiri u sastavu: Cristi Puiu, redatelj i predsjednik žirija; Manfred Schmidt, filmski profesionalac; glumice Deborah Kara Unger i Anjela Nedyalkova te redateljica Eliza Petkova.
 
Uz ova dva, na festivalu je u programu Balkan competition prikazan i dugometražni igani film 'Ustav Republike Hrvatske' Rajka Grlića, koji krajem godine kreće u redovnu kinodistribuciju diljem SAD-a kao i manjinska koprodukcija Gogitin novi život u režiji Levana Koguashvilija. Hrvatski koproducent je Dario Domitrović, a film je prikazan u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa dokumentarnih filmova.
 
Inače, najboljim filmom 21. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji proglašen je bugarsko-dansko-francuski naslov Godless redateljice Ralitze Petrove.
 
Na filmskom festivalu u Sofiji ove je godine prikazano 170 filmova iz 55 zemalja svijeta, a sve ostale informacije potražite na njegovim službenim stranicama.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 20.03.2017)