predstavljanje

Čekičanje vremena - predstavljanje poezije Ramiza Huremagića


vrijeme: 25.03.2017. 21:00
mjesto: Club NO SIKIRIKI, Zagreb
organizator: Centar Samouprava, Sarajevo

U subotu, 25.3.2017. od 21.00 sat, u Clubu NO SIKIRIKI u Zagrebu, Centar SAMOUPRAVA iz Sarajeva će upriličiti predstavljanje zbirke poezije Ramiza Huremagića: Čekičanje vremena – o trenutku. O Huremagićevoj poeziji će govoriti Branka Vojnović iz Zagreba i Edin Pobrić iz Sarajeva, kao i sam autor.
Za Huremagića kažu da popravlja ljude prikazujući ih onakvima kakvi su. Kažu da nosi magije i alhemije koje kuha u Savršenom Prostoru. Kažu da će zbog njega, i oni koji mrze, zavoljeti poeziju.
Vrijeme udara u glavu čekičem i tako proizvodi stvarnost više i jasnije nego one koje se mogu razaznati u pukim dimenzijama sadašnjosti, prošlosti i budućnosti. Ponekad žali što je jedan život u kašnjenju. Vjeruje da nije stereotip kad se kaže da riječ ubija. Ne priča na japanskom ali zna zašto su tišina i daljina dva jezika sa najljepšom melodijom.
 
Generacija 1972 - u narodu poznati i kao topovsko meso. Preživio najmanje nečija tri dobra života od po sedamdeset i sedam godina. Pjesnik sa sarajevskom adresom zadnjih dvadeset i dvije godine. Još uvijek vjeruje da se nikad ne treba saginjati.
 
O autoru
Ramiz Huremagić, Cazin, BiH, rođen u u jesen 1972. godine. Živi u Sarajevu od 1995. Studirao je dodiplomske studije u Zagrebu i Sarajevu, a magistrirao na postdiplomskom studiju iz oblasti kriminologije i krivičnog pravosuđa u Kardifu u Velikoj Britaniji.
Ko-autor je, sa književnikom Izetom Pervizom, scenarija za dugometražni igrani film Dim duhana, nagrađenog 2004. godine na Fondaciji za kinematografiju FBiH, a koji je bio uvršten i u zvaničnu selekciju CINELINK programa za razvoj scenarija Sarajevo Film Festivala. Prije trinaest godina radio je na produkciji BBC serijala Days that shook the world – Sarajevo assassination, snimanog u Sarajevu. Godine 2013. objavljena mu je zbirka poezije U svijetu bučnih ljudi u izdanju TKD Šahinpašić kao jedan od nagrađenih radova Fondacije za izdavaštvo FBiH za 2012. godinu. Poezija mu je objavljivana u zagrebačkom časopisu Poezija, časopisu Novi Izraz, te web portalima www.penbih.ba, www.strane.ba, www.astronaut.ba i www.tacno.net.
Druga zbirka poezije Čekičanje vremenja – o trenutku objavljena je ove godine u izdanju Centra SAMOUPRAVA iz Sarajeva. Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine.
 
O izdavaču
Centar SAMOUPRAVA, utemeljen u maju 2016. godine, prevashodno je osnovan "od autora za autore", kao svojevrsni oblik samoupravne interesne zajednice samih autora, s namjerom da se unaprijedi njihov status i doprinese kvaliteti sadržaja u oblasti književnosti, književne teorije, filmske i scenske umjetnosti, kao i ostalih oblika angažovanog kulturnog i društvenog djelovanja.
Zbirka poezije Ramiza Huremagića „Čekičanje Vremena“, izdavački je prvijenac Centra. Osim ove zbirke, u novembru je objavljena i knjiga prof.dr. Edina Pobrića „Priča i Ideologija – semiotika književnosti“, u štampi je novi roman Izeta Perviza „Stidovi i Krivnje“, a u pripremi je i nova zbirka poezije Darka Cvijetića „Emotikoni u Viberu“.

(L.V., 20.03.2017)

Tagovi: poezija, BiH,