Preskočite na glavni sadržaj

Na Svečanom koncertu u Luzernu fagotistu Matku Smolčiću uručena nagrada za najboljeg mladog glazbenika

Fagotist Matko Smolčić dobitnik je International Classical Music Awards nagrade za najboljeg mladog glazbenika 2019. 
vrijeme: 14.05.2019.

To je prvi put da je jedan hrvatski glazbenik dobio tu nagradu. Matku Smolčiću nagrada je uručena na Svečanom koncertu koji se održao 10. svibnja u švicarskom gradu Luzernu gdje je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Luzerna pod dirigentskim vodstvom Lawrencea Fostera.
ICMA je jedina europska nagrada za klasičnu glazbu koju dodjeljuje nezavisni žiri kojeg čine predstavnici 19 tiskanih i digitalnih medija iz 15 europskih zemalja koji prate klasičnu glazbu. Hrvatsku predstavlja Unison - Hrvatski glazbeni savez, a članica žirija je Sanda Vojković.

Uz Matka Smolčića (mladi glazbenik godine), posebne nagrade dodijeljene su i legendarnom pijanistu Nelsonu Freireu (za životno djelo), pijanistima Javieru Perianesu (glazbenik godine) i Evi Gevorgyan (otkriće godine), Ars Produktion (diskograf godine), Franciscu Collu (skladatelj godine), violinisti Stephenu Waartsu (nagrada orkestra), manageru KKL-a Numi Bischofu Ulmannu (za posebna dostignuća). Uz posebne nagrade dodijeljeno je još sedamnaest godišnjih nagrada za audio i video postignuća, od rane glazbe do glazbenih dokumentaraca.

Svečani koncert je snimao Radio SRF 2 Kultur, a emitirat će se na Deutsche Welle i MDR (Njemačka), Radio 100,7 (Luxemburg) i Orpheus Radio (Rusija).

Izvor:
https://www.icma-info.com/winners-2019/