Preskočite na glavni sadržaj

66. pulski filmski festival u znaku biografija povijesnih ličnosti

Pula Film Festival (PFF) održat će se od 13. do 21. srpnja, njegovo 66. izdanje bit će u znaku biografija povijesnih ličnosti o kojima su snimljeni igrani filmovi, a u hrvatskome programu natjecat će se 14 filmskih naslova, izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare umjetnički ravnatelj PFF-a Zlatko Vidačković.
vrijeme: 13.07.2019.
mjesto: Pula
url: http://pulafilmfestival.hr/hr/


Na konferenciji za novinare priređenoj u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu Vidačković je izvijestio kako je od ukupno 14 filmova u konkurenciji PFF-a, osam u konkurenciji Hrvatskoga filma, a šest u programu Manjinskih koprodukcija.


Osam filmova u konkurenciji Hrvatskoga filma su - "General" Antuna Vrdoljaka, kojim će festival biti i otvoren, "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević, "Dopunska nastava" u režiji Ivana Gorana Viteza, "Koja je ovo država" u režiji Vinka Brešana, "Moj dida je pao s Marsa" Dražena Žarkovića i Marine Škop, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" u režiji Predraga Ličine, "F20" Arsena Antona Ostojića i "Sam Samcat" Bobe Jelčića.


Natjecateljski program Manjinskih koprodukcija pak čine - "Šavovi" Miroslava Terzića, "Izbrisana" Mihe Mazzin, "Reži" Koste Đorđevića, "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" Teone Strugar Mitevske, "Teret" Ognjena Glavonića i "Rafael" Bena Sombogaarta.


Umjetnički ravnatelj PFF-a najavio je da će hrvatski filmovi i manjinske koprodukcije izvan konkurencije, odnosno sekcija Kontrapunkt, biti predstavljen idući tjedan, a Međunarodni program i ostali programi u lipnju.


Sedam filmova u Areni, za nezaboravno filmsko iskustvo osigurano i novo platno


Vidačković je napomenuo kako će u pulskoj Areni od 14 filmova u konkurenciji biti prikazano njih sedam, a ravnateljica PFF-a Gordana Restović podsjetila je da se za sudjelovanje na 66. pulskom filmskom festivalu prijavilo više od 130 filmova što, istaknula je, svjedoči o visokom interesu autora da svoje filmove predstave upravo u Puli.


"Prijedlog selektiranih naslova potvrđen je na jučerašnjoj sjednici Festivalskoga vijeća i vjerujem da će novine u programskoj koncepciji i mjestu prikazivanja biti dobro prihvaćene od strane publike", rekla je Restović.


Izvijestila je da su pri samome kraju svi tehnički, logistički i organizacijski planovi te da je, "sve spremno za još jedno nezaboravno filmsko iskustvo". A da to iskustvo doista bude nezaboravno osigurano je i novo platno na kojemu će se prikazati najnoviji filmovi domaće i strane produkcije, istaknula je ravnateljica PFF-a


Uz dugometražni, predstavljen je i program Kratke Pule u kojemu će se prikazati sedam kratkih igranih filmova - "Više ne znam ko smo mi" Borisa Homovca, "Minute" Vanje Nikolić, "Mehanika 2" Bojana Radanovića, "Sahrana" Tina Meze, "Bepo" Filipa Antonia Lizatovića, "Uzimam" Petra Vrate i "Ograda" Lednite Zeqiraj.


Na programu Kratke Pule bit će i tri dokumentarna filma - "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića, "Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana" Marka Pavlovića i Vlade Bobana i "Heroine domovinskog rata" Irene Ščurić.


Na zatvaranju PFF-a bit će prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću koji su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva te snimka koncerta "Oliverovih 70" iz zagrebačke Arene što je, istaknuo je Vidačković, posebno iznenađenje.


Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Christopher Peter Marcich izjavio je da mu je čast što će ove godine sudjelovati na Pulskom filmskom festivalu obnašajući novu funkciju iako je, kako je rekao, redovito pratio i posjećivao manifestaciju i prije. Ocijenio je da je PFF "oduvijek poseban i značajan za Hrvatsku i nacionalnu produkciju".


Kako je istaknuto, PFF će prvi put posjetiti direktor filmskoga odjela Festivala u Cannesu Christian Jeune. (Hina)