Preskočite na glavni sadržaj

Jubilarni, 10. VAFI & RAFI - međunarodni festival animiranog filma djece i mladih

Na 10., jubilarnom  VAFI & RAFI – međunarodnom festivalu animiranog filma djece i mladih, koji će se od 27. svibnja do 2. lipnja, ponovno održavati u dva grada, Varaždinu i Rijeci, prikazat će se 162 filma koja su selektori izabrali između 836 pristiglih uradaka iz 70 zemalja.
vrijeme: 27.05.2019.
mjesto: Varaždin / Rijeka
url: https://vafirafi.com/
Festival, koji će se od 27. do 29. svibnja održati u Rijeci, a od 30. svibnja do 2. lipnja u Varaždinu, predstavljen je u petak u dvorištu varaždinske 2. osnovne škole u kojoj je prije 33 godine osnovana VANIMA, udruga koja je prije deset godina počela organizaciju festivala animiranog filma, uz desetu obljetnicu festivala u dvorištu škole posađeno je drvo.

 

Dubravka Kalinić-Lebinec, suosnivačica Vanime i selektorica filmova RAFI sekcije, koje su profesionalci radili za djecu, kazala je da su odgledali 538 filmova te za prikazivanje izabrali njih 76.

 

"Dolaze sve kvalitetniji filmovi, i to sa svih kontinenata", rekla je Kalinić-Lebinec, najavivši da će se nagrade dodjeliti u četiri kategorije: filmove za djecu do 6 godina, mlađe i starije osnovce te srednjoškolce.

 

U VAFI sekciji filmova, koje su radila djeca i mladi, bilo je 298 filmova, a prikazat će ih se 86.

 

Selektor, varaždinski televizijski voditelj Kristijan Petrović ističe utjecaj tehnologije na stvaranje animiranih filmova. "Zamjetno je da tehnologija ide naprijed i olakšava rad, štedi vrijeme. Uz malo truda, zanimljiv dizajn likova i dobru priču imate genijalni crtić“, rekao je Petrović koji je istaknuo da je dobar dio pristiglih filmova nastao u Kini i Japanu.

 

Ana Sever, izvršna producentica VAFI festivala, najavila je popratni program u kojem su radionice i izložbe

 

VAFI & RAFI u riječkom će dijelu festivala okupiti predstavnike 35 filmskih festivala posvećenih mladima i za mlade na konferenciji Youth cinema networka.

 

„Razmijenit ćemo iskustva kako napraviti bolji program, kako pronaći sponzore", najavio je Hrvoje Selec, direktor VAFI & RAFI festivala.

 

U festival se ove godine uključila Agencija za elektroničke medije s portalom medijskapismenost.hr u dodjelu Plavog VAFI-ja, nagrade za najbolji animirani film koji promiče dječja prava.

 

Uz VAFI i RAFI uvedena je i treća sekcija RAFIapp, posvećena animacijama u mobilnim aplikacijama.

 

Suorganizatori VAFI & RAFI festivala su Pučko otvoreno učilište Varaždin i kino Gaj, ASIFA Hrvatske, Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin. Pokrovitelji su mu gradovi Varaždin i Rijeka, Varaždinska i Primorsko-goranska županija, HAVC-a, Društvo hrvatskih filmskih djelatnika i Turistička zajednica Grada Varaždina. (Hina)