Preskočite na glavni sadržaj

Dodijeljene 12. HT nagrade za suvremenu umjetnost, 1. nagrada Damiru Očku

Damir Očko, Andreja Kulunčić i Sven Klobučar dobitnici su ovogodišnjih, 12. HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost koje su dodijeljene u petak u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu.
vrijeme: 17.05.2019.
url: https://artt.hr/
Prvu nagradu u iznosu od 75.000 kuna dobio je Damir Očko za video rad "DICTA II (safewords)".

Druga nagrada i 45.000 kuna pripala je Andreji Kulunčić za rad ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe", dok treća nagrada od 40.000 kuna ide u ruke Svenu Klobučaru za serija crteža u boji "Mrtvi".

U obrazloženju nagrade Očku, ističe se da je njegov rad majstorsko ovladavanje ne samo medijem, nego ponajprije umjetničkim izričajem, a u svoj svojoj kompleksnosti i višeznačnosti, govori o mnogim aspektima preplitanja ekonomskih, političkih i umjetničkih sustava. Do detalja razrađena dramaturgija, istančane estetske geste, precizno kadriranje i montaža u svojoj poetičnosti otvaraju pitanja o ovladavanju neposrednom okolinom, društvenim normama i pozicijama moći.

Multidisciplinarni rad Andreje Kulunčić kroz umjetničke metode nudi publici kreativne alate za aktivaciju vlastite svakodnevnice i društveni angažman. Lako rasklopivi rekviziti za izradu izložbe, sastavljeni prema uzoru na metode i materijale koje su umjetnici tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koristili kao dio institucionalne kritike društveno-političkog sustava, sada pozivaju publiku da bude aktivna u kritici sadašnjih društvenih odnosa i praksi.

Serija crteža u boji Svena Klobučara "Mrtvi", spoj je, ističe se, izvrsno izvedenog, filigranskog klasičnog crteža i elemenata popularne kulture, poput karikatura iz horror filmova.Groteskne grimase pokojnika, duhova, živih mrtvaca, predstavljaju fiktivne ni žive ni mrtve anonimne junake svijeta koji živi u strahu od ništavila. Likovi su zarobljeni u svom obličju, u vremenu i bez mogućnosti bijega - iz obličja, iz vremena i od smrti.

U novoj kategoriji "Za mlade" pobjednica je Nives Žarković s radom "Sram te i stid bilo", a dobiva 20.000 kuna.

Uz nagrađene radove, međunarodni stručni žiri odao je posebno priznanje u kategoriji "Za mlade" Denisu Butorcu za iznimnu kvalitetu rada Homesick.

Na 12. HT natječaj za suvremenu umjetnost pristiglo je 286 prijava, od kojih je stručno povjerenstvo odabralo 34 za izložbu, pet u kategoriji "Za mlade", a usto su na izlaganje direktno pozvane tri umjetnice - Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i Nora Turato.

Na otvorenju izložbe u MSU predstavljeno je ukupno 37 umjetničkih radova koji su konkurirali za najprestižnije nagrade u recentnom vizualnom umjetničkom stvaralaštvu. Na izložbi su najviše zastupljene instalacije, videa i fotografije, a ima i crteža, grafika, skulptura i 3D print objekata.

Publika izložbu može razgledati do 9. lipnja, a ulaz je slobodan. (Hina)