Preskočite na glavni sadržaj

'Fragmenti sisačkoga djetinjstva - Igračke obitelji Kraker', izložba

Izložba 'Fragmenti sisačkoga djetinjstva - Igračke obitelji Kraker' otvara se u četvrtak, 23. svibnja 2019. u 19 sati, u Gradskom muzeju Sisak. 
vrijeme: 23.05.2019.
mjesto: Ulica kralja Tomislava 10, Sisak
url: https://www.muzej-sisak.hr/

'Gradski muzej Sisak je 2018. godine započeo ciklus izložbi posvećenih igračkama kao bitnim segmentima povijesti djetinjstva. Tada je predstavljena kolekcija igračaka Tonija Politea koje su većim dijelom nastajale u hrvatskim tvornicama, pogotovo nakon Drugog svjetskog rata, poput Biserke ili Jugoplastike. Ta je kolekcija poslužila kao početna točka za upoznavanje javnosti s važnošću igračaka ne samo kao uporabnih predmeta, već i kao predmeta koji su dio povijesti pojedinaca ili cijelih obitelji te za iniciranje prikupljanja igračaka za zbirku Muzeja. U Muzeju je dotad postojala tek jedna novovjekovna igračka čime je bitan segment lokalne povijesti bio zanemaren i nepoznat. Izložbom je Muzej nastojao potaknuti kvalitetnije promišljanje o povijesti djetinjstva u Sisku koje je do danas zanemareno područje istraživanja. Sisak je poznat po brojnim povijesnim događajima ili važnim pojedincima, no jedan je segment povijesti ostao ispod površine i tek ga treba kvalitetno istražiti. Grebanjem površine otkriva se sasvim novi svijet u kojemu dominiraju djeca sa svojim igrama i igračkama. Na putu prema adolescenciji, taj svijet određuje dosta u razvoju čovjeka i može ga usmjeriti prema daljnjem razvoju.
Muzej je zbog toga odlučio u svojoj prvoj izložbi iz „sisačkog ciklusa“ predstaviti igračke obitelji Kraker od početka 20. stoljeća do 1980-ih godina pomoću kojih se može promotriti gotovo stogodišnja povijest jedne obitelji s posebnim naglaskom na igračke i igranje. Izložba nastoji staviti igračku u kontekst određenoga povijesnog razdoblja i objasniti njezinu ulogu u odrastanju pojedinaca iz navedene obitelji te na njihova buduća zanimanja, posebno vezanost uz tehniku. U prvom planu su igračke Velimira Krakera, poznatoga sisačkog kolekcionara koji je svoju strast za prikupljanjem i čuvanjem prenio i na igračke svojega djetinjstva, ali i na igračke svoje djece i bliže obitelji.
Djetinjstvo je oblikovano nizom elemenata, a jedan od važnijih svakako su igračke. One predstavljaju dio odrastanja, prilagođavanja okolini, imaju neupitnu didaktičku vrijednost, ali su i odraz komercijalizacije društva, pogotovo od druge polovice 20. stoljeća. U raznim povijesnim razdobljima igračke su predstavljale sinonim za odrastanje i isto tako sinonim za napredak tehnologije proizvodnje. Novo je vrijeme donosilo nove igračke, nove i naprednije tehnologije i materijale od kojih su napravljene. Igračke su vremenom postajale kvalitetnije, otpornije, dugovječnije, a odražavale su i vrijeme u kojemu su nastajale. One pripadaju i svijetu odraslih koji nastoje kroz igračke očuvati vlastite uspomene i prenijeti ih drugim generacijama. Igračke simboliziraju sjećanja, a nerijetko i nostalgiju. Ujedno predstavljaju i predmet kolekcionarske žudnje.'