Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka filharmonija predstavila novu sezonu: klasičarska tradicija, moderni glazbeni projekti i program za djecu

Najveći hrvatski orkestar, Zagrebačka filharmonija, predstavio je u ponedjeljak u Zagrebu program nove koncertne sezone 2019./2020. pod nazivom 'Jer niste čuli sve!' koji uz klasičarsku tradiciju sadrži nove cikluse i moderne glazbene projekte, ali i program za djecu i mlade. 
vrijeme: 21.05.2019.
url: http://www.zgf.hr

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i šef dirigent David Danzmayr istaknuli su da uzbudljiva koncertna sezona nudi raznovrstan glazbeni program koji obiluje zvučnim dirigentskim i solističkim imenima, nekim velikim i raritetnim izvedbama i zanimljivim gostovanjima i turnejama kojima će orkestar predstaviti "glazbene boje Zagreba".

Posljednja sezona pred jubilarnu 150., koju će 27. rujna otvoriti koncert pod ravnanjem šefa dirigenta Davida Danzmayra, uz poznata tri ciklusa, Crveni, Plavi i OFF, imat će i novi Minimini ciklus, zaseban ciklus glazbenoscenskih izvedbi/koncerata namijenjenih približavanju klasične glazbe djeci i mladima.

Crveni i Plavi ciklus

Redoviti ciklusi Zagrebačke filharmonije - Crveni i Plavi, nude ukupno 22 koncerta čiste i profinjene klasike, kazao je ravnatelj Boch i istaknuo niz imena.
Kako je najavio, Zagrebačka filharmonija ugostit će sjajnoga pijanista nove generacije Andrew von Oyen, zagrebačkog dečka sa svjetskom karijerom, pijanista Brunu Vlaheka, virtuoznu violinisticu Karen Gomyo, dirigenta i violinista Massima Quartu, specijalista za Paganinijeva virtuozna djela čiji atraktivni nastupi publiku 'dižu na noge', te istinsku pijanističku zvijezdu Simona Trpčeskog koji će izvedbom Beethovenovog 5. koncerta za klavir obilježiti 250. godišnjicu rođenja ovog velikog skladatelja.
Nastupit će i operna diva Dubravka Šeparović Mušović, a u Filharmoniji su osobito ponosni što će solističke koncerte imati članovi njihova orkestra: koncertni majstor Martin Draušnik, violončelist Smiljan Mrčela, oboist Zoltan Hornyanszky i flautist Dani Bošnjak te višestruko nagrađivani pijanist Filip Fak. Boch je dodao da će u goste doći i dirigentica, maestra Alevtina Ioffe.
Zagrebačka filharmonija nastavlja suradnju s umjetničkim savjetnikom i jednim od najvećih dirigenata današnjice, maestrom Dmitrijem Kitajenkom, s kojim će 7. i 8. studenog snimati treći nosač zvuka za prestižnu izdavačku kuću Oehms classics i tako još jednom potvrditi svoje mjesto u međunarodnom društvu orkestara koji snimaju za ovu uglednu diskografsku etiketu, kazao je Boch.

Turneja Zagrebačke filharmonije

Iduća turneja zagrebačke filharmoničare vodi u europske glazbene centre Beč, Dresden, München, Zürich, Frankfurt, gdje će održati pet gostujućih koncerata pod dirigentskim vodstvom Kristjana Järvija, kojega hvale jednako publika kao i kritika te kojega se, kako je rekao Boch, smatra jednim od najinovativnijih dirigenata današnjice, čiji koncerti su "doživljaji koji oplemenjuju život".
Ravnatelj Boch pohvalio se da će njegov orkestar četvrtu godinu održati svečani koncert u novogodišnje jutro u "Mozartovom gradu" u Salzburgu, što, kakao je kazao, ne može bit slučajnost.
Potom će, 23. siječnja, orkestar održati koncert u Rimu, i s dobitnicima Nagrade Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije - pijanistom Ivanom Krpanom i dirigentom Vetonom Marevcijem kao najistaknutijim predstavnicima hrvatske glazbene budućnosti koji su zaslužili mjesto uz orkestar pod svijetlima koncertne pozornice "vječnog grada", kazao je.

OFF i Minimini ciklus

OFF ciklusu, koji se predstavlja treću sezonu zaredom, počinje uz zvuke operete i mjuzikla s pjevačima Gradskog kazališta Komedija, Sandrom Bagarić i Đanijem Stipaničevim, a nastavlja se pravom "glazbenom fiestom" u programu Salsa Filarmónica s Latinoamerikancem Ricardom Luqueom i kubanskom glazbenom zvijezdom Olvido Ruiz Castellanos, istaknuo je Boch.
Kalendarsku godinu zaključujemo super-atraktivnom posvetom legendarnoj pop grupi ABBA, a u novu 2020. ulazimo uz svjetsku glazbenu i glumačku divu Ute Lemper, kazao je Boch. Na programu OFF ciklusa, istaknuo, još su slovenski kantautor Zoran Predin, pjevačica Jelena Radan s kojom završava ciklus
Minimini ciklus uključuje Ježevu kućicu i Božić kod zimogrroznih, koji će ispričati te poznate priče kroz igru orkestra, instrumenata i naracije, zaključio je  Boch. (HINA)