Preskočite na glavni sadržaj

HDLU: Putujuća Europska izložba 'Treći prostor (sve što nam je zajedničko)'

Putujuća Europska izložbe 'Treći prostor (sve što nam je zajedničko)' - velika skupna izložba radova umjetnika iz svih gradova CreArt mreže što se svake godine održava u tri grada, svoje prvo izdanje doživjet će u Zagrebu gdje će u srijedu biti otvorena u Galeriji Prsten u Domu Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU).
vrijeme: 22.05.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Prsten
url: http://www.hdlu.hr

Putujuća Europska izložba jedna je od vodećih aktivnosti EU projekta CreArt, a priredio ju je HDLU u partnerstvu s CreArt mrežom. Nakon predstavljanja u Zagrebu izložba će se u rujnu preseliti u Francusku u Clermont-Ferrand, a tijekom prosinca u Italiju u Lecce.
Kustosica ovogodišnje CreArt europske izložbe je Jovanka Popova iz Skopja, trenutačno kustosica makedonskoga paviljona 58. bijenala u Veneciji, koja diljem svijeta predstavlja svoje brojne kustoske koncepte s područja suvremene umjetnosti.

Kustoski koncept - predstavljanje umjetničkih praksi koje se referiraju na "sebstvo"

U skladu s kustoskim konceptom Jovanke Popove na izložbi će biti predstavljene umjetničke prakse koje se referiraju na “sebstvo” u odnosu prema zajednici i kolektivu, kao sinonim za prostor solidarnosti, zajednički kolektivni doživljaj i bitnost sudjelovanja unutar zajednice.
Odabrani projekti kritički preispituju koncept zajednice i zajedništva počevši od ideje da je suživot osnovno sredstvo postojanja te pokušavaju osvijestiti pojmove kao što su identitet, nacionalizam, politika moći u kontekstu “ja” i “drugi” i multikulturalni koncept.
CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je počeo 2012. kao reakcija na potrebe europskih kulturnih institucija radi povećanja gospodarskoga, socijalnoga i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti, te kako bi se pružila bolja potpora umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti.

Među odabranima i dvije hrvatske umjetnce - Vlasta Delimar i Renata Poljak

Nakon predselekcije održane u svakome gradu, Jovanka Popova odabrala je 15 umjetnica i umjetnika iz deset gradova CreArt mreže koji će biti predstavljeni na izložbi, a među odabranima su i dvije hrvatske umjetnice, članice HDLU-a, Vlasta Delimar i Renata Poljak.
Na izložbi će svoje radove predstaviti - Sara Alves (Aveiro), Zach Mitlas (Clermont-Ferrand), Niccolò Masini (Genova), Rasma Noreikytė i Monika Zaltauskaite (Kaunas), Victoria Hyam (Liverpool), Renata Poljak and Vlasta Delimar (HDLU-Zagreb); Waldemar Tatarczuk (Lublin), Sophie Dubosc i Marie - Margaux Bonamy (Rouen), Maria Tinaut (Valladolid), Gjorgje Jovanovik i Oliver Musovik (Skopje), Samuel Mello (Lecce).

U okviru CreArt projekta umjetnicima se pruža prilika sudjelovanja na rezidencijama, izložbama, radionicama, seminarima, konferencijama i raznim oblicima usavršavanja, a pritom je naglasak na umrežavanje sa stranim umjetnicima i kustosima. Dosad je na raznim programima mobilnosti, usavršavanja, i stručne prakse sudjelovalo 95 umjetnika iz Zagreba što je pridonijelo vidljivosti i respektabilnosti zagrebačkih i hrvatskih umjetnika na međunarodnoj likovnoj sceni.

Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je HDLU, a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (Italija), Clermont-Ferranda i Rouena (Francuska), Katowica i Lublina (Poljeska), Skopja (Sjeverna Makedonija), Liverpoola (Ujedinjeno Kraljevstvo), Kaunasa (Litva) i Aveira (Portugal) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (Španjolska).

Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodi se od 2017. do 2021. (Hina)