Preskočite na glavni sadržaj

Premijera filma 'Mačka je uvijek ženska' u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Dokumentarno-animirani film Mačka je uvijek ženska autorica Martine Meštrović i Tanje Vujasović premijerno će se prikazati u četvrtak, 23. svibnja, u 19 sati, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.
vrijeme: 23.05.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; MSU, Dvorana Gorgona
url: https://hr-hr.facebook.com/MSUzagreb/
Autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović filmom 'Mačka je uvijek ženska' odaju homage svojoj profesorici na Akademiji likovnih umjetnosti, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica Mariji Ujević Galetović. Kombinacijom snimaka i animacije Marijine oživljene ženske skulpture u filmu prenose njenu životnu priču i stavove. Kiparica u filmu objašnjava svoju kreativnu filozofiju, izlaže o vlastitim inspiracijama i pogledima na prikaz žene u umjetnosti te se prisjeća vlastitih početaka u šovinističkom okruženju, dok na gledatelje budno motri njezina oživljena 'Žena-mačka'.

 

Nakon premijerne projekcije filma s kiparicom Marijom Ujević Galetović i autoricama Martinom Meštrović i Tanjom Vujasinović razgovarat će Vesna Meštrić, viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Kameru potpisuje Jasenko Rasol, montažu Iva Kraljević, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, a producent je Igor Grubić.

 

Mačka je uvijek ženska bit će prikazana i u Natjecanju hrvatskog filma na Animafestu, koji traje od 3. do 8. lipnja.

 

Izvor: HAVC