Preskočite na glavni sadržaj

Ansambl Dramskog teatra na Vasiljevskom iz Sankt Peterburga u 'Gavelli'

Ansambl Dramskog teatra na Vasiljevskom iz Sankt Peterburga u Rusiji gostovat će u petak, 31. svibnja, u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu 'Gavella' s predstavom 'Malograđani' Maksima Gorkog, u režiji Vladimira Tumanova.
vrijeme: 31.05.2019.
mjesto: Zagreb; Gradsko dramsko kazalište Gavella, Frankopanska 8-10
url: http://www.gavella.hr
Kako se ističe u najavi, riječ je o zasigurno jednome od najuspješnijih dramskih naslova velikoga ruskog književnika, koji plijeni galerijom živopisnih, kompleksnih lica "u potrazi" za mnogočime – ljubavlju, vjerom, smislom.


"I sam naslov je intrigantan, jer 'malograđanština' - a malograđani su po jednoj od definicija 'pripadnici građanstva nesposobni za javnu djelatnost izvan svoga izravnog interesa i sigurnosti' - kao mentalitet i stanje duha itekako živi u našem suvremenom društvu", stoji u najavi. Tako komad koji je Gorki napisao prije više od sto godina, četiri godine prije revolucije 1905., i danas izaziva i nudi se pozornici, dodaje se.


U fokusu ovog komada je obitelj Vasilija Vasiljeviča Besemjonova, bogatog malograđanina. Njegov je dom uvijek pun ljudi: tu su njegova žena Akulina Ivanovna, kćerka Tatjana, sin Petar, posinak Nil, podstanari i razni gotovani.


Ali nema mira i jednodušnosti pod krovom te kuće — fatalno se razlikuju nazori, interesi, simpatije. Likovi drame žive u teškim, prijelomnim vremenima. Očita je kriza arhaičnih obiteljskih odnosa, dolazi novi naraštaj koji donosi sukob očeva i sinova. Model obitelji kao model svijeta, u kojem je nestao uobičajen poredak stvari.


Iako je odavno ušao u zlatni kanon svjetske dramaturgije, nakon slavne produkcije "Malograđana" u režiji Georgija Tovstonogovog 1966. godine, sankpeterbuška mu se kazališta sve do sad nisu vraćala.


Scenograf je Aleksandar Orlov, kostimografkinja Stefanija Graurogkajte, oblikovatelj svjetla Konstantin Udovičenko, a glazbu je oblikovao Aleksandar Zakrževskij.


Igraju Jurij Ickov, Nadežda Živodjorova, Arsenij Micik, Jekaterina Rjabova, Sergej Lisov, Marija Fefilova, Aleksandar Udaljcov, Aleksej Mancigin, Olga Korčagina, Oksana Kudlaj, Mihail Nikolajev i Jekaterina Zorina.


Predstava se igra uz prijevod na hrvatski jezik. (Hina)