Preskočite na glavni sadržaj

Narodno pozorište u Beogradu gostuje s 'Gospođom ministarkom' u HNK-u Zagreb

Narodno pozorište u Beogradu gostovat će 16. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s predstavom 'Gospođa ministarka' Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića, s prvakinjom NP-a Radmilom Živković u naslovnoj ulozi.
vrijeme: 16.06.2019.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg Republike Hrvatske 15
url: http://www.hnk.hr/
Djelo najznačajnijeg srpskog komediografa dvadesetog stoljeća koje prati društveni uspon, kao i pad, žene ministra koja iz svakodnevnice ruralne sredine naglo otkriva elitne društvene krugove i opijena vlašću donosi nebrojene loše odluke, "Gospođa ministarka" djelo je bezvremenskog karaktera, stoji u najavi.


Ova kultna predstava, u vremenima kada se prikazivala, za glavne protagonistice imala je najslavnije srpske glumice poput Žanke Stokić, Jovanke Jovanović Dvorniković, Ljubinke Bobić, Olivere Marković.


Produkcija koju je režirao Jagoš Marković, s Radmilom Živković u naslovnoj ulozi, u samo četiri mjeseca od premijere 2004. godine osvojila je čitav niz nagrada, među kojima i onu Sterijinog pozorja (Radmila Živković dobitnik Nagrade publike za najbolje glumačko ostvarenje na 49. Pozorju).


Ugledni kritičar Muharem Pervić u svom osvrtu u dnevnom listu Politika naveo je kako su se Marković i Radmila Živković "upeli iz petnih žila napraviti predstavu koja se neće gledati samo danas, već o kojoj će se pričati… Predstavu za priču, komentare, za dug i lijep kazališni život". Na matičnoj sceni, "Gospođu ministarku" do sada je vidjelo više od 135 tisuća gledatelja.


Glume Radmila Živković (Živka), Olga Odanović (Dara), Sanja Marković (Raka), Aleksandar Srećković (Čeda Urošević), Bogdan Bogdanović (Dr. Ninković), Branko Vidaković (Ujka Vasa), Dobrila Stojnić (Tetka Savka), Anđelka Milivojević (Tetka Daca) i drugi.


Dramaturgiju potpisuje Jovan Ćirilov, scenografiju je osmislio Boris Maksimović, a kostime Božana Jovanović. (Hina)