natječaj

Piece of Zagreb / Komadić Zagreba


prijava: 05.05.2017.

Piece of Zagreb / Komadić Zagreba, projekt posvećen otkrivanju novih načina mišljenja i stvaranja autentičnih zagrebačkih suvenira. U partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zagreba, neprofitno udruženje Dizajn centar Zagreb (DCZ) otvorilo je javni poziv za prijedloge novih zagrebačkih suvenira. Rok za prijavu projekata je 5. svibnja 2017.

 Piece of Zagreb/Komadić Zagreba premijerno će biti predstavljen u sklopu nadolazećeg izdanja festivala Design District Zagreb koji će se održati od 13. do 18. lipnja 2017. 

Projekt Piece of Zagreb/Komadić Zagreba posvećen je potrazi za novim načinima mišljenja i stvaranja autentičnih zagrebačkih suvenira, uz pomoć interdisciplinarnog pristupa karakterističnog za dizajn. Projekt stremi stvaranju prve sustavne kolekcije dizajniranih suvenira Zagreba, koja će kontinuirano rasti i obnavljati se periodično kroz buduće javne pozive.

Organizator želi postići participativnu izgradnju kolekcije vođenu stručnim kriterijima te inspiriranu dobrim praksama u području. Cilj je doprinijeti čvršćem povezivanju cijele zajednice zainteresirane za inovativnu i suvremenu, vizualnu i materijalnu komunikaciju duha i karaktera grada s lokalnim proizvođačima i poduzetnicima u turizmu. Projekt bi želio značajno doprinijeti učvršćivanju suradnje između različitih struka prema kojima je dizajn upućen zbog svoje interdisciplinarne prirode, kao i začeti stvaranje korpusa znanja o fenomenu suvenira u zagrebačkom kontekstu.
 
Kao svježi vid turističke promocije Zagreba, projekt cilja na daljnje povećanje vidljivosti Zagreba na europskom nivou, otvarajući nove kanale komunikacije te donoseći nove posebnosti u autohtonoj lokalnoj materijalnoj i duhovnoj kulturi.
 
Javni poziv namijenjen je profesionalnim dizajnerima, studentima dizajna, primijenjenim umjetnicima, obrtnicima i svim drugim proizvođačima materijalne kulture, koji stvaraju u Zagrebu i u najširem smislu pripadaju lokalnoj kreativnoj zajednici.  Nagradni fond iznosi 43.000 kn i raspodijeljen je na tri nagrade i sedam priznanja.
Više

(M.K., 03.04.2017)