Preskočite na glavni sadržaj

Projekcija filma 'Pouke o čovječnosti' u zagrebačkom HNK-u

Dokumentarni film 'Pouke o čovječnosti' redatelja Branka Ištvančića održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u srijedu, 29. svibnja, s početkom u 13 sati, povodom Dana branitelja Grada Zagreba i Dana Grada Zagreba.
vrijeme: 29.05.2019. 13 h
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg Republike Hrvatske 15
url: http://www.artizana.hr/

Film govori o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali u šest autobusa i spasili iz neprijateljskog okruženja preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti.
 

Film je nastao po istoimenoj knjizi autora prof. dr. sc. Veljka Đorđevića, a pokretači ovoga značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković.
 

Ovaj autorski dokumentarac snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris.
 

Film je uvršten i u natjecateljski program ovogodišnjeg 66. Pulskog filmskog festivala koji će se održati od 13. do 21. srpnja 2019. u Puli gdje će imati premijerno nacionalno prikazivanje.