Preskočite na glavni sadržaj

Književni petak: Književnost s otoka

Tribina Književnog petka na temu 'Književnost s otoka' će se održati u petak, 31. svibnja, u 19 sati, u Gradskoj knjižnici (Galerija Kupola). Gosti su: Sanja Baković (Bol, Brač), Lara Mitraković (Komiža, Vis), Darko Šeparović (Vela Luka, Korčula).
vrijeme: 31.05.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Galerija Kupola Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6
url: https://www.facebook.com/knjizevnipetak/
Hrvatska se često u medijima, posebno stranima, predstavlja kao zemlja tisuću otoka. To je ona vanjska, turistička slika. Na toj slici sunce vječno sja, more je kristalno plavo, a na otocima žive simpatični domoroci vazda spremni došljaka ponuditi domaćim vinom ili svježe ubranim smokvama. Uz to što je lažna, kao što turističke razglednice obično jesu, ova slika ne govori ništa o problemima koje naši otoci imaju, a kojih je sva sila. Od onih infrastrukturnih (komunikacija s kopnom, međusobna povezanost, vodovod, kanalizacija, ceste, bolnice…), preko toga da mladi napuštaju otoke te da se po njima neki novi investitori razmeću betonom, a još su i veći dio godine zaboravljeni – sjetimo ih se tek kada se približi ljeto. Jednako tako, tradicija naše "otočke" književnosti je bogata, ali i nedovoljno poznata. 

 

Što su nama otoci danas i koliko nam znače? Može li otočanin ikada otići s otoka ili otok uvijek ostaje u njemu? Kako pišu ljudi s otoka i što im otoci znače kada su daleko od njih? Je li različita usamljenost na otoku i na kontinentu i zove li ih otok kada su daleko? Na ova će pitanja pokušati odgovoriti troje izuzetnih pisaca, bodula koji su zatočeni na privremenom radu u Zagrebu iako su im srca, lako je moguće, i dalje na Braču, Visu i Korčuli. (A. Š.)

 

Urednik i voditelj Književnog petka: Andrija Škare.