Preskočite na glavni sadržaj

Blago Etnografskog muzeja - Sto predmeta za sto godina

Blago Etnografskog muzeja - Sto predmeta za sto godina
Otvorenje izložbe 'Blago Etnografskog muzeja - Sto predmeta za sto godina' održat će se 4. lipnja 2019. u 19 sati, u Etnografskom muzeju Zagreb, u sklopu cjelogodišnjeg obilježavanja stogodišnjice osnutka EMZ.
vrijeme: 04.06.2019.
mjesto: Etnografski muzej Zagreb
url: http://www.emz.hr/

O izložbi

Projekt Blago Etnografskog muzeja - Sto predmeta za sto godina, pokrenut je sa željom da se na zanimljiv i zabavan način predstave izabrani predmeti jer iza svakog od njih otkrivamo neku ljudsku priču, svjedoke prošlih vremena koji nam prenose globalno važne poruke. Zadatak je posjetitelja pak da tijekom posjeta, na interaktivan način, otkriju te priče. U tome će im pomoći audiozapisi, tekstovi ili multimedijalna pomagala. Posjet izložbi postaje tako ujedno i istraživanje i otkrivanje tajni koje su kustosi zbirki ponudili kontekstualizacijom predmeta koja potiče osjetila i budi uspomene – bilo da je riječ o suveniru ili spomenaru iz djetinjstva, ili pak o predmetima koji su bili dijelom života naših baka i djedova.
Odabir je zaista raznovrstan pa će ova izložba građanima donijeti brojna iznenađenja i otkriti bogatstvo i slojevitost fundusa Etnografskoga muzeja. Možda će za posjetitelje biti iznenađenje da Etnografski muzej ima i bogatu zbirku slika, u kojoj se nalaze radovi Vlahe Bukovca, Otona Ivekovića, Ljube Babića i drugih. Brojni terenski snimci iz muzejske dokumentacije osvijestit će seosku svakodnevicu na početku dvadesetog stoljeća, a izbor uporabnih predmeta koji govore o radostima djetinjstva, o običajima i vjerovanjima, stanovanju, radu, kićenju i ukrašavanju dio su kompleksnog mozaika naše baštine. Kroz stotinu priča on progovara o korijenima naše kulture i njezinom preplitanju s drugim kulturama te potvrđuje zašto je upravo Etnografski muzej iznimno dragocjena hrvatska kulturna ustanova.

Goranka Horjan - koordinatorica projekta
Matija Dronjić - kustos izložbe