Preskočite na glavni sadržaj

Multimedijalna izložba 'Vrijeme srca: (Re)Animacija poezije' u Pogonu Jedinstvo

U utorak, 28. svibnja, u 20 sati, u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu otvorit će se multimedijalna izložba 'Vrijeme srca: (Re)Animacija poezije' koja okuplja 50 hrvatskih suvremenih umjetnika, autora-animatora i animacijskih sustvaratelja, s radovima koji su nastali prema pjesmama i stihovima, novinara, scenarista i redatelja animiranih filmova Božidara Trkulje.
vrijeme: 28.05.2019. 20 h
mjesto: Zagreb; Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb

Autori su bili pozvani da pročitaju i odaberu jednu od 15 pjesama, materijalizirali su svoje viđenje i osjećaje, te tako (re)animatorskim djelovanjem zaokružili jedan vizualno-poetski ciklus, a same pjesme učinili vidljivim i opipljivim. Radovi uključuju ilustracije, animirane filmove, instalacije, stripove, male i velike skulpture, audio i video radove, tapiserije, lutke i scenografije.
 
'Na suradnju sam pozvao autore, prijatelje, ljude s kojima sam tijekom zadnjih desetak godina surađivao, zaokruživši prije toga dvadesetogodišnji ciklus, jedno vrijeme u kojem je nastalo 15 pjesama o vremenu. Kolege autori su se odazvali zovu poezije i unatoč kroničnom nedostatku vremena, izdvojili koji sat, tjedan ili mjesec i napravili sjajne stvari. Uživao sam u svakom radu koji je došao. Svaki je bio uzbudljiv, iznenađujući, i drugačiji nego što sam pomislio da bi mogao biti. U zamislima koje nikada ne bih zamislio ili ih ne bih zamislio tako, u tehnikama kojima možda nikada neću ovladati i s energijom koju nikada neću posjedovati. To je ona autorska, iskonska i osobna energija svakoga tko stvara. Viđenje koje nije i ne bi smjelo biti isto. Drugačiji pomaci u osobnom, tuđem, „realno-stvarnom“ vremenu i svijetu ideja koje nastaju i nestaju sudarajući se s drugim svjetovima, onim koje oblikuju drugi. Sudionici, suučesnici i sustvaratelji. Svi u svom vremenu i sa svojim srcem. Na kraju u jednom trenu, na jednom mjestu. Nadam se, u pravo vrijeme', rekao je Božidar Trkulja.
 
Izložba je otvorena do 10. lipnja i održava se u sklopu programa svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb. Više o samoj izložbi pronađite na Facebook stranici.
 
Izvor: HAVC