Preskočite na glavni sadržaj

Glazbeni program 17. Tabor Film Festivala

Od 11. srpnja do 14. srpnja u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću održat će se sedamnaesti po redu međunarodni festival kratkometražnog filma Tabor Film Festival koji će, uz bogat filmski program, posjetiteljima dovesti i zanimljiva glazbena imena.
vrijeme: 11.07.2019.
mjesto: Dvorac Veliki Tabor, Desinić
url: http://taborfilmfestival.com
Uz već najavljene Fujiya & Miyagi, Širom i The Marshmallow Notebooks, slagalicu izvrsnog glazbenog programa ovogodišnjeg Tabora upotpunjuju dva glazbena imena.
 
Pionir eklektičnog live-looping-beatbox zvuka, street performer Benjamin Stanford, poznatiji kao Dub FX jedinstven je glazbenik koji svojim nastupima, ali i načinom na koji je ostvario svoj glazbeni uspjeh postao inspiracija milijunima diljem svijeta. Držeći se svojih underground korijena, uspio je razviti zavidnu karijeru bez ikakve pomoći komercijalnih medija i diskografskih kuća, ostvarivši tako san mnogih glazbenika.
 
Sunset Stage idealna je pozornica za jedan od najzanimljivijih alternativnih eksperimentalnih bendova regije – Igralom. Predstavnici autentične niške scene dolaze razigrati srca i tijela svojim, kako ga sami nazivaju, „hilbili-afro-fank zvukom“. Glazba Dimitrija Simovića, Darka Uroševića i Mladena Marjanovića nastaje na podlozi saharskog blues rocka, a njihovim improvizacijskom umijećem dovedenim do perfekcije, istodobno lišenim ikakvih barijera, nastaje neponovljiv i prepoznatljiv glazbeni doživljaj, zabilježen i na posljednjem albumu naziva “Sunovrat” koji se našao u mnogim izborima najboljih albuma u 2018. godini.
 
I ove će se godine za sve zaljubljenike u savršen spoj slasnih zagorskih delicija i glazbenih vrhunaca jazza, bluesa, etna i evergreena u Grešnoj gorici nadomak dvorca Veliki Tabor održati festivalski program pod nazivom „Food & Jazz“. U jednoj od dvije koncertne večeri posjetitelji će uživati u posebnom ozračju autorske glazbe Dražena Franolića i Kamenka Ćulapa, koji kao Duo Franolić Ćulap u svojim kompozicijama razvijaju specifičan orijentalni stil inspiriran arapskom, turskom, balkanskom, indijskom etno glazbom upotpunjenom bluesom i jazzom.
 
Put od svog omiljenog Trnja do zvjezdanog desiničkog neba za prijeći i legenda šansone i jazz glazbe Drago Diklić, koji će  taborsku će publiku počastiti svojim bezvremenim hitovima, a glazbeniku čije su pjesme postale dijelom hrvatske nematerijalne baštine pridružit će se i sjajni glazbeni kolege - Julije Njikoš na klaviru, Ante Gelo na gitari, Mladen Baraković na basu, te Josip Cvitanović na bubnjevima.
 
U popratnom filmskom programu ove će godine posebno biti predstavljena dva domaća autora. Prošlogodišnji pobjednik u domaćoj konkurenciji, redatelj Igor Bezinović, na Taboru će se predstaviti retrospektivom svojih kratkometražnih filmova „Nepovratno”,  “Goli sati”, “Vrlo kratki izlet”, “Benjamin”,  “Cartolina de Momjan”  i “Lovettovi”. U programu Zagorski specijal kojim se istražuju spone između Zagorja i filmske umjetnosti ove će godine biti prikazan “Dom boraca” redatelja Ivana Ramljaka, dokumentarac o sudbini kumrovečkog Spomen-doma boraca NOR i omladine Jugoslavije.