Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za izlaganje u HDD galeriji u izložbenoj sezoni 2020.

Hrvatsko dizajnersko društvo poziva autore i autorske timove (dizajnere i one bliskih disciplina, kritičare, teoretičare i kustose) na predlaganje izložbi i projekata za program HDD galerije u 2020. godini. Rok za prijavu prijedloga je 28. lipnja 2019.
vrijeme: 28.05.2019.
prijava: 28.06.2019
url: http://www.dizajn.hr

HDD galerija je izložbeni prostor i prostor javnih diskusija o dizajnu i vizualnoj kulturi, ali i društvenom kontekstu dizajna, kulture i umjetnosti koji sve te prakse bitno određuje i unutar kojeg one aktivno djeluju. Galerija potiče suvremenu dizajnersku produkciju, realizira nove autorske projekte na sjecištima disciplina, istražuje povijesne dosege dizajna te podržava projekte angažiranog karaktera koji pozicioniraju dizajn kao etički odgovornu disciplinu. Bitno načelo programa je i da se on ne oslanja na nekritičku prezentaciju postojećih projekata, nego da služi kao produkcijska platforma unutar koje se razvijaju i realiziraju novi projekti, te je u tom smislu vidimo kao svojevrstan laboratorij. Zbog važnosti njegovanja stručnog i javnog diskursa o dizajnu, te su izložbe popraćene razgovorima, okruglim stolovima i predavanjima. HDD galerija ne prezentira „lijepe“ predmete i nastoji otklanjati stereotipne predodžbe o dizajnu kao ekskluzivnoj domeni te u svom programu ukazuje na neraskidivu povezanost dizajna i svakodnevnog života, njegovu inherentno interdisciplinarnu prirodu i revitalizira pomalo zanemarenu papanekovsku ideju dizajna kao alata za društvenu promjenu. To je mjesto na kojem se propituje sam sadržaj pojma dizajn te govori o načinima kako dizajn stvara nove odnose i hijerarhije, kako sukreira društvo, svakodnevicu, javnu sferu itd. Važan dio galerijskog programa bavi se i poviješću dizajna u Hrvatskoj te nastoji prikazati dizajn ne samo u njegovom oblikovnom i estetskom kontinuitetu, nego i kroz društveni, ekonomski i kulturni kontekst u kojem se razvija. U većini ovih programa sudjeluju mladi autori otvoreni inovativnim i eksperimentalnim promišljanjima, ali i profesionalni dizajneri koji svoje kompetencije koriste u različitim izložbenim projektima formirajući nove hibridne oblike kustosko-dizajnerske prakse. Program je podijeljen u pet programskih linija: Dizajniranje povijesti – historizacija dizajna, Dizajn iz drugog rakursa, Studije slučajeva, Diskurzivni objekti i U prvom licu.

Razmatrat će se projekti koji:

– stručno predstavljaju recentnu domaću i međunarodnu dizajnersku praksu visoke razine
– kroz autorske izložbe ili kustoske koncepcije istražuju i reaktualiziraju djela dizajnera iz proteklih razdoblja
– koristeći se metodama dizajna kritički reagiraju na društvene pojave/situacije/probleme
– afirmiraju ključne vrijednosti dizajna te njegovu poziciju u široj javnosti.

Pri selekciji, prednost će imati promišljeni, ekonomični (niskobudžetni) projekti. Prijedlozi mogu uključivati izložbe u HDD galeriji, ili ekstenzivnije projekte koji uključuju izložbu u HDD galeriji. Prijedloge mogu podnijeti autori i autorski timovi iz područja dizajna i srodnih disciplina, kritičari i kustosi. Svaki predlagatelj ima pravo sudjelovanja na ovom natječaju s više prijedloga.

Natječajni prijedlog treba sadržavati: naziv projekta, detaljan opis projekta, ciljeve projekta, detaljan troškovnik i podatke o predlagatelju (životopis).

Pristigle prijedloge odabrat će Galerijski savjet HDD-a i voditelj galerije na temelju čega će prihvaćeni prijedlozi biti uvršteni u prijedlog programa HDD-a za financiranje u 2020. godini od strane Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Cjeloviti tekst natječaja i pristupnica dostupni su na:
http://dizajn.hr/blog/natjecaj-za-izlaganje-u-hdd-galeriji-u-izlozbenoj-sezoni-2020/