Preskočite na glavni sadržaj

Festival VAFI & RAFI stigao u Varaždin

Nakon što je jubilarni 10. VAFI & RAFI – međunarodni festival animiranog filma za djecu i mlade svečano otvoren u ponedjeljak u Muzeju grada Rijeke, gdje se održavao do srijede, u četvrtak se preselio u Varaždin.
vrijeme: 31.05.2019.
mjesto: Varaždin
url: https://vafirafi.com/

Do nedjelje će se prikazivati filmovi VAFI sekcije, animirani filmovi koje su radila djeca i mladi, uz program filmova ovogodišnje zemlje partnera – Kanade. Od 298 pristiglih filmova u konkurenciji za nagrade VAFI bit će ih prikazano 86.
 
Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica prisjetila se početaka festivala i kako je sve počelo 2008. godine i od, kako je rekla, sulude ideje koju je imala zajedno s direktorom festivala Hrvojem Selecom. Kazala je kako su bili svjesni da ne mogu djecu odvesti po cijelom svijetu, ali da mogu svijet dovesti u Varaždin i tako je sve krenulo.
 
„Moram priznati da su mnogi mislili da smo ludi, ali nismo se predali i uspjeli smo dogurati do desetog festivala. VAFI je zasigurno jedan od brendova, ne samo Varaždina, već i Hrvatske i prekrasno je vidjeti da smo se spojili s Rijekom što znači da je prerastao naše male lokalne okvire i dobiva sve veći značaj“, rekla je Malenica.
 
Direktor festivala Hrvoje Selec istaknuo je kako je suradnja s Rijekom krenula prošle godine te kako će sljedeće godine zemlja partner biti Irska.
 
„Ovo je specifičan festival okrenut animiranim filmovima djece i mladih. Odlučili smo tako jer se Vanima već 33 godine bavi animiranim filmovima i bitno nam je da smo centar dječje animacije u Varaždinu, a samim time promoviramo i Hrvatsku i nakon deset godina stvarno smo postali izvjestan brend“, zaključio je Selec.
 
836 animiranih filmova iz više od 70 zemalja
 
Na ovogodišnji je festival pristiglo ukupno 836 animiranih filmova iz više od 70 zemalja, a prikazuju se 162 filma u dvije konkurencije, filmovi koje su radili profesionalci za djecu te filmovi kojima su autori djeca i mladi.
 
Pokrovitelji festivala su gradovi Varaždin i Rijeka, Varaždinska i Primorsko-goranska županija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, turističke zajednice grada Varaždina i Varaždinske županije, a ovogodišnjem pokroviteljstvu jubilarnog izdanja festivala pridružio se i Ured predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. (Hina)