Preskočite na glavni sadržaj

Dani performansa u Varaždinu

Pod sloganom 'Artistry/Umješnost' u Varaždinu će se od 6. do 9. lipnja održati 18. Dani performansa, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u varaždinskoj palači Sermage.
vrijeme: 06.06.2019.
mjesto: Varaždin
url: https://www.facebook.com/GMVarazdin/

Publici će se kroz brojne performanse, izložbe, predavanja, video projekcije i koncerte na nekoliko lokacija u središtu grada predstaviti desetak domaćih i stranih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Švicarske i Hrvatske.

"Ideja je bila da napravimo efekt fuzije s kvalitativnim iskorakom, što se i dogodilo – od autora koje zastupamo i prikazujemo, do kustosa i njihovih predavanja. Cilj nam je da se projekti vide, ali i da se o njima priča, da postoji mogućnost razgovora autora s publikom", izjavio je Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin i organizator Dana performansa.

Kao i prethodnih godina, Dane performansa prati Ministarstvo kulture Republike Hrvatske koje je festival prepoznalo kao događanje koje treba poticati i podržati, a pokrovitelj je Grad Varaždin.

"Festival ustraje već 18. godinu i čini jedan sasvim novi brand i sliku grada koji je poznat kao grad klasične i tradicionalne kulture. Dani performansa daju subverzivnu nit koja treba svakom gradu koji se želi orijentirati na ono urbano, na građansko", rekla je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

Osim domaćih i internacionalnih umjetnika među kojima su Candy Venus Andrea, Željko Kipke, Goran Skofić i Andrea Marioni, ovogodišnje Dane performansa svojim će nastupom obogatiti jedan od najprodornijih aktera hip-hop scene Edo Maajka, a u sklopu festivala održat će se i otvorenje craft&beer festa "Biergarten 2” na kojem će se predstaviti industrijske, ali i male hrvatske craft pivovare.

"Spajamo dvije inicijative, dvije zanimljive manifestacije, s ciljem da dovedemo što više publike kojoj ćemo pružiti događaj za pamćenje", rekao je Ivan Mesek.

Otvorenje 18. Dana performansa održat će se u četvrtak, 6. lipnja, u salonu palače Sermage, gdje će biti postavljena izložba "Od kamena do videa" Brace Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, a uoči otvorenja Nika Rukavina će na Trgu kralja Tomislava izvesti performans "Whipping" koji se bavi neravnopravnošću žena kroz povijesnu perspektivu.

Kako navodi kustos 18. Dana performansa Branko Franceschi, "festival je ove godine otvoren različitim formama, polazištima i stvaralačkim opredjeljenjima, a fokus je usmjeren na umješnost kojom svaki od izabranih umjetnika i teoretičara kanalizira i potvrđuje našu vjeru u snagu i značaj umjetničkog stvaralaštva". (Hina)