Preskočite na glavni sadržaj

Večer hrvatskoga folklora u Istanbulu

Koncert 'Večer hrvatskoga folklora', na kojemu će nastupiti kulturno-umjetnička društva iz zagrebačkog Prigorja i gradišćanski Hrvati iz Koljnofa u Mađarskoj, održat će se u petak navečer u koncertnoj dvorani Süleyman Seba Kültür Merkezi u Istanbulu.
vrijeme: 31.05.2019.
mjesto: Istanbul

Na koncertu će nastupiti četiri kulturno-umjetnička društva - Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo (HKUD) "Prigorec" iz Markuševca, Kulturno-umjetničko društvo (KUD) "Prigorski zdenec" iz Vidovca, KUD "Laz" iz Laza, te folklorna skupina gradišćanskih Hrvata iz Koljnofa iz zapadne Mađarske, ukupno oko 100 izvođača različitog uzrasta, rekao je Ivan Mihovec, predsjednik HKUD-a "Prigorec" i glavni organizator.

Plesači i tamburaši izvest će pjesme i plesove zagrebačkog Prigorja, Međimurja, Turopolja i Ražanca, mjesta smještenoga na obalama Velebitskog kanala u Sjevernoj Dalmaciji te predstaviti tradiciju, kulturu, običaje i narodne nošnje koje nose.

Inače, ovo je šesti koncert podsljemenskih kulturno-umjetničkih društava izvan granica Republike Hrvatske, rekao je Mihovec. Prvi je održan u svibnju 2016. u Mostaru, drugi u ožujku 2017. u Sarajevu, treći i četvrti u studenome iste godine u Bratislavi i mađarskom Sopronu, a peti u svibnju prošle godine u Rimu.

S obzirom na veliki interes publike, cilj je koncerte takve vrste održavati i u drugim europskim gradovima, te potaknuti mlade ljude da nastave njegovati i predstavljati hrvatsku kulturnu baštinu u inozemstvu, rekao je Mihovec. Dodao je kako ga posebno veseli što su velik broj izvođača mladi, učenici i studenti.

Projekt organiziranja koncerata u inozemstvu zaživio je uz pomoć simpatizera i ljubitelja hrvatske tradicijske glazbe, pjesme i plesova, među kojima je i generalna konzulica Republike Hrvatske u Republici Turskoj Ivana Zerec, rekao je Mihovec.

"Cilj mi je povezati Hrvatsku i Tursku na različitim područjima s naglaskom na mediteransku dimenziju, što uključuje sličnu kulturu. Mediteranska kultura je most koji nas spaja i moramo ga ojačati", rekla je Zerec te pozvala ljubitelje tamburaške glazbe na koncert. 

Pokrovitelji koncerta u Istanbulu su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske - generalni konzulat Republike Hrvatske u Istanbulu, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Turistička zajednica Grada Zagreba. (Hina)