Preskočite na glavni sadržaj

Moderna interpretacija povijesti - slavnu prošlost Klisa pričaju vizualno impresivni hologrami

U podnožju tvrđave Klis, jednog od najznačajnijih simbola burne hrvatske povijesti, otvoren je dugoočekivani Interpretacijski centar u kojem se kroz kompjutorske 3D hologramske projekcije posjetiteljima predstavlja iznimno bogata povijesna i kulturna baština tog kraja.
vrijeme: 31.05.2019.
mjesto: Klis
 

Povezivanje modernih tehnologija i povijesno-kulturne baštine rezultira inovativnom interpretacijom prošlosti područja Općine Klis i ponudom visoko kvalitetnog doživljaja destinacije. Projekt uključuje i vanjsko osvjetljenje zgrada u samom središtu mjesta s prikazom poznatih lokacija te mogućnost 3D mapiranja na vanjskim zidovima interpretacijskog centra čime se, bez dodatnih intervencija u prostoru, dobiva atraktivan vizualan sadržaj.


S ciljem prikaza „oživljene povijesti“, ovaj projekt započeo još prije četiri godine kad su ga Općina Klis i Poduzetnički inkubator Klis prijavili na fond za razvoj turizma pri resornom ministarstvu. Projekt adaptacije i opremanja postojećeg objekta u interpretacijski centar vrijedan je milijun kuna od čega je 410.000 sufinancirano od strane Ministarstva turizma, sa 150.000 projekt je podržala Splitsko-dalmatinska županija, dok je preostali iznos financiran od strane Općine Klis.


U interpretacijskom centru Klis posjetitelji mogu uroniti u nevjerojatno realistične i vizualno atraktivne prikaze iz slavne prošlosti Klisa, nekoć prvog hrvatskog glavnog grada i kraljevske prijestolnice iz dinastije Trpimirovića. Osim ljubiteljima povijesti, sadržaj Interpretacijskog centra bit će zanimljiv i turistima koji će do potrebnih informacija o cjelokupnoj turističkoj, eno-gastronomskoj, smještajnoj i kulturnoj ponudi Kliškog kraja doći jednostavnim korištenjem ekrana osjetljivih na dodir.


„Iznimno smo ponosni što svima koji dođu u Klis i posjete klišku tvrđavu, jedan od najznačajnijih kulturno povijesnih spomenika u Hrvatskoj, kroz Interpretacijski centar možemo ponuditi dodanu vrijednost. Ovo je mjesto na kojem će posjetitelji Klisa moći dobiti važnu informaciju o specifičnostima regije, moderno ispričanu stoljetnu povijest našeg kraja, ali i gdje će započeti svoje istraživanje i upoznavanje svih vrednota destinacije i onoga što nudimo. Brigom o nasljeđu valoriziramo naše najveće povijesno i kulturno bogatstvo te ulažemo u njegov daljnji razvoj pa će tako, zahvaljujući sredstvima iz EU fondova, predivne kliške zidine uskoro osvjetljavati nova LED rasvjeta, dajući im potpuno novu perspektivu“, izjavio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma prilikom svečanog otvorenja centra.


Tvrđavu Klis iz godine u godinu posjećuje sve veći broj domaćih i stranih turista pa je tako prošle godine zabilježen rekord od 70.000 posjetitelja, ponajviše zahvaljujući projektu revitalizacije i obnove kliške tvrđave, koja je postala planetarno prepoznata zahvaljujući snimanju HBO-ove serije “Igre prijestolja”.


Broj posjetitelja nastavlja rasti pa je tako, u odnosu na lanjsku, rekordnu godinu, u prvih 5 mjeseci ove godine Klis zabilježio povećanje broja posjetitelja za više od 60%, dok su prihodi tvrđave premašili iznos od 3 milijuna kuna, što je izniman rezultat za općinu s tek nešto više od 5 000 stanovnika. Ova sredstva ulažu se dalje u  projekte koji imaju za cilj podizanje standarda života lokalne zajednice kroz uređenje vrtića i škola, sportskih sadržaja, prometne i turističke infrastrukture, poticaja za mlade obitelji koje žele raditi i živjeti u Klisu te na poticanje i razvoj novih gospodarskih i poduzetničkih inicijativa.


Za daljnji razvoj Klisa ključne su nove investicije pa se značajna sredstva ulažu u samu tvrđavu i prostor oko nje. U pripremi je projekt ljetne pozornice na tvrđavi vrijedan 5.3 mil kuna, a već ovog lipnja Općina raspisuje natječaj za prodaju zemljišta namijenjenog za izgradnju atraktivnog hotela. Cilj je privući buduće ulagače te ponuditi dodatne turističke sadržaje.


„Kao kultno mjesto hrvatske prošlosti i ishodište nacionalne povijesti Klis zaslužuje vratiti status grada koji je nekad imao te postati povijesni grad i turistička destinacija u kojoj će se gosti zadržati još dulje. U Klisu ne težimo masovnom, već promišljenom i održivom turizmu, a iako smo najprepoznatljiviji upravo po kliškoj tvrđavi, planiramo se razvijati i u drugim segmentima turističke ponude jer za to imamo potencijala - od geoprometnih prednosti, kulture, agroturizma, potencijalnih eko-etno sela, adrenalinskih parkova...“, zaključuje Vetma.